Страните, които подаряват пари на своите граждани

  • Швейцария може да стане първата страна в света, заплащаща основна месечна заплата на всички свои граждани, независимо работещи или не. Гражданите трябва да решат това на референдум, който ще се проведе на 5 юни. Този план предвижда гарантирана заплата от $ 2.420 на месец за всички възрастни и $ 640 за децата.

    Въпреки това, идеята не е нова. Исторически, САЩ, Канада и някои африкански страни са проучили възможността за въвеждане на гарантиран доход,а в момента инициативата се обсъжда във Финландия и Холандия, които възнамеряват да я приложат на експериментална основа на няколко места.

    В допълнение, страните- износителки на петрол също прилагат подобни мерки, за да гарантират социална стабилност. В тези страни с висок стандарт на живот, благодарение на приходите главно от продажбата на енергия, социалното подпомагане се прави по различни начини: от плащане на субсидия за раждането на дете (както в Кувейт и Обединените арабски емирства), до подаръци за младоженците или осигуряване на безплатна храна.

    През 2011 г., например, кувейтските власти подариха на всеки един от гражданите на страната по $ 3500 за годишнината от независимостта. Същата година правителството на Саудитска Арабия отпусна допълнителни стипендии на студентите.

    Венецуела е един добър пример за страна, която предлага на своите граждани огромни отстъпки при закупуване на храна и гориво през системата, създадена по времето на президента Уго Чавес. Въпреки това, както Венецуела, така и народите от Близкия изток са принудени да намалят субсидиите заради спада на приходите от петрола.

Станете почитател на Класа