САЩ разширяват присъствието си в Европа? Ракетите Искандер ще възстановят баланса

  • Една статия в The New York Times описва като "предпазливо" приемането от страна на европейските политици на тласъка на Пентагона към Европа. Най-предсказуемият руски отговор, "няма да е истерия, а ще се състои от внедряването на нови ракетни системи Искандер-М близо до западните й граници.“
    Наскоро, секретарят по отбраната на САЩ, Аштън Картър поиска Конгресът да учетвори бюджета на въоръжените сили на страната в Европа. Това има за цел да увеличи американското военно присъствие отвъд Атлантика, за да се справи с предполагаемата "заплаха" от Русия.
    "С този бюджет, ние имаме дългосрочна визия, трябва да бъдем подготвени за борбите, които ще възникнат в следните 10, 20 или 30 години," каза Картър.
    Вестникът признава, че промяната "може да се счита контрапродуктивна" от някои европейски лидери. По-специално, се подчертава нарастващото влияние на чешкия президент Милош Земан, който се застъпва за подобряване на отношенията с Русия. Земан възприема засиленото присъствие на САЩ като "стъпка в обратна посока".
    Руски експерти считат, че Русия може да разположи най-новите си оръжия в западната част на страната, а не на изток, като Москва първоначално е било планирано. Експертите казват, че за Русия не е едно и също САЩ да разгръща сила в Испания или в страни като Полша, Румъния и Балтийските държави. "След анализ са взети мерки за подходящ отговор. Тези мерки могат да включват разполагането на допълнителни контингенти на войски в района на Калининград и други райони. "
    "Едновременно с това, в Калининградска област ще бъдат разположени тактически ракетни системи Искандер, може би много скоро. Те ща са гаранция срещу евентуален дисбаланс на силите в региона."

Станете почитател на Класа