Асандж ще се предаде на британската полиция днес

  • Основателят на WikiLeaks, Джулиан Асанж, е готов да се предаде на полицията във Великобритания днес по обяд, ако ООН не се произнесе в негова полза.

    "Ако ООН обяви, че губя срещу Великобритания и Швеция, ще напусна посолството на Еквадор по обяд, за да бъда арестуван от британската полиция, тъй като не съществуват ясни перспективи за апелация по-късно", се казва в изявлението, цитирано в сайта. "Но ако спечеля делото и се окаже, че двете държави са действали незаконно, очаквам незабавно връщане на паспорта ми и да спрат опитите да ме арестуват."

    Както беше съобщено по-рано, Работната група на ООН по произволното задържане се очаква да обяви днес дали ще поиска освобождаването на основателя на WikiLeaks. Асандж е подал жалба срещу Швеция и Обединеното кралство в организацията през септември 2014 година.

    Шведски прокурори започнаха в средата на 2010 г. разследване срещу Джулиан Асандж след като две жени го обвиниха в сексуален тормоз. През декември същата година австралийският активист е арестуван в Лондон по искане на Стокхолм да бъде изправен пред съда в Швеция. Въпреки това, Великобритания го пусна под гаранция.

    През юни 2012 г., Асандж потърси убежище в посолството на Еквадор в Лондон, за да избегне екстрадиране в Швеция. Активистът смята, че от Швеция ще го екстрадират в САЩ, където той ще бъде съден съгласно Закона за шпионаж за изтичане на класифицирана информация, като го заплашва дългосрочен затвор или дори смъртно наказание.

Станете почитател на Класа