Животът е илюзия? Физиците с нова теория за времето

  • Международен екип от изследователи предполага, че мярката за минимално време във физическата вселена е с няколко порядъка по-голяма от времето на Планк (или хронон, най-малкият интервал от време, който може да се измери: 10 на - 43 степен сек ). Освен това, съществуването на такава величина води до промени в основните уравнения на квантовата механика и като резултат, в идеите за природата на времето. Новата теория, публикувана в списание The European Physical Journal, предполага, че времето е с дискретен характер и неговата структура е подобна на един кристал.

    Мир Файзал от Университета Ватерло, Канада, потвърди пред научния портал Phys.org, че тази хипотеза може да бъде проверена експериментално. Физиците могат да направят това след физическо измерване на скоростта на спонтанна емисия на водороден атом. По този начин, модифицираните уравнения дават различна от вече съществуващата цифра. Също така, корекцията на минималния времеви мащаб променя основните уравнения на квантовата механика.

  • Тези промени изискват научния свят да преосмисли определението на времето като цяло. Според изследователите, след тези резултати, структурата на времето може да се счита за кристална структура, състояща се от периодично повтарящи сегменти. "Физическата вселена прилича на филм, в който серия от неподвижни изображения създава илюзията за движение", каза Файзал, отбелязвайки, че във философски смисъл, нашето обикновено възприятие на времето като нещо, което се простира непрекъснато е само илюзия.

Станете почитател на Класа