Проклятието на Пентагона: проектът F-35 с нов провал

  • Работите за завършване на информационните системи на американския F-35 натрупаха забавяне от единадесет месеца, съобщава портал Flight Global.

    Според директора на оперативно изпитване и оценка на Министерството на отбраната, Майкъл Гилмор, самолетът няма да бъде готов за бой по график до юли 2017. Очаква се разработчиците на изтребителя- бомбардировач от пето поколение F-35, да не успеят да спазят крайния срок за пускането на шести блок софтуер за самолетите, Block 3F, без който F-35 просто не съществува, както твърдят инженерите.

    "Основните проблеми на самолета са известни и те са непълнотата на системата за информация и автономно управление и IT скелета, нестабилността на авиониката във фазата на Block 3F и липсата на надеждност и ремонтопригодност на двигателя", признава Гилмор.

    По-рано директорът на звеното на Пентагона съобщи също, че цифровата система за логистика на F-35 - един от най-скъпите и проблемни проекти на отбраната в историята на САЩ - може да бъде уязвима за атаки в кибернетичното пространство.

Станете почитател на Класа