Тед Круз бие Тръмп в Айова

  • Тед Круз е кандидатът на републиканците спечелил етапа, откриващ изборния процес за президент на САЩ, с над 4% пред Доналд Тръмп, според предварителните резултати от гласуването. В същото време, Хилъри Клинтън води в Демократическата партия, изпреварвайки Бърни Сандърс с по-малко от 1%. Следва да се отбележи, че въпреки че победата на бившия държавен секретар още не е сигурна,тя произнесе реч по време на събитието. Сандерс междувременно заяви, че успехът й на първичните избори се утвърждава и "американците казват "не"на една порочна икономика."
    Бившият губернатор на щата Мериленд Мартин О'Мали, от Демократическата партия, реши да се откаже надпреварата за президентския пост в САЩ, след изключително слабите резултати в Айова, съобщават източници, близки до политика. Същото решение в Републиканската партия е взел бившият губернатор на Арканзас Майк Хъкаби.
    Републиканският кандидат Доналд Тръмп, който завърши на второ място заяви от своя страна: "Харесвам Айова толкова, че може би ще си купя ферма."
    Първичните избори са вот, на който привържениците след размяна на мнения избират своя кандидат с вдигане на ръка, вместо да гласуват анонимно. Изборите са отворени, което означава, че на тях могат да гласуват и хора, които не са регистрирани в партията. Това повдига много въпроси за легитимността на резултатите. В допълнение, анализаторите предупреждават, че това е формат, който може да манипулира избирателите.
    Айова е първият щат, в който се провежда вотът и това е първото голямо избирателно събитие в президентския календар за 2016.
    На последните президентски избори, републиканецът Мит Ромни и демократът Барак Обама бяха избрани от съответните партии да се опитат да стигнат до Белия дом.

Станете почитател на Класа