Новите военни кораби на Пентагона не могат да се справят дори със "скромна атака"

  • Новите крайбрежни бойни кораби на ВМС на САЩ (LCS) не издържаха тестване срещу една малка група от кораби, съобщи Bloomberg, позовавайки се на доклад на Пентагона.

    По време на учението, което бе проведено през август и септември 2015 г., кораб от клас LCS успя да отблъсне атаката, но вражеските кораби успяха да го приближат твърде много и то на няколко пъти.

    "Неуспехът да отблъсне сравнително скромно нападение, бидейки далеч от обхвата на огъня, поставя под съмнение способността на кораба да се изправи пред по-сериозни заплахи", пише в своя доклад на директорът за оперативни изпитния на Пентагона, Майкъл Гилмор.

    Той каза също, че по време на изпитването на двете версии на корабите от този клас са открити редица слабости, като проблеми с генераторите и системите за климатизация, както и сривове в системата на киберсигурността, което значително намалява оперативната им ефективност. Ето защо, според Гилмор, корабите предизвикват съмнение относно тяхната надеждност и оперативна наличност.

    Договорът с военните компании Lockheed Martin и Austral включва изграждането на 26 кораба с обща стойност 23 000 милиона долара, казва Bloomberg.

Станете почитател на Класа