"Саудитска Арабия играе руска рулетка"

  • Икономическият анализатор Пепе Ескобар в статия за петролната криза казва, че "ключовият елемент в пъзела" са действията на Саудитска Арабия.

    “Страната, успоредно с войната за цените на петрола, се освободи с трясък от американски ценни книжа за един милиард долара, взривявайки световните пазари. С това, Саудитска Арабия започна да играе руска рулетка", казва той.

  • Невъзможно е да се определи със сигурност общата сума на ценните книжа, притежавани от арабската държава, защото през 1973 г. Рияд и Вашингтон сключиха споразумение, съгласно което Саудитска Арабия получава правото да не публикува данни за участието си в американските държавни облигации. Въпреки това, предприемачи в Персийския залив казват, че Саудитска Арабия има $ 8 млрд в ценни книжа на САЩ.
  • Какви последствия може да има разкриването на размера на облигации, които държи Саудитска Арабия? Фактът, че саудитците продават масово американските ДЦК на пазара, особено в първите седмици на януари, предизвика хаос в целия свят и така Саудитска Арабия може да срине пазара на облигации на САЩ.

  • От друга страна това ще предизвика паника в Рияд. "Представете си - те седят върху $ 8 милиарда, а в същото време искат жертви от бедните в Саудитска Арабия, за да подкрепят своята война с цените на петрола плюс да бъде спечелена войната в Йемен, с помощта на скъпи наемници ", каза Ескобар.

  • В такива тежки случаи, Вашингтон действа със замразяване на активите и смяна на режима. И докато Рияд е сигурен в американската подкрепа за войната на цените петрола срещу Русия, Вашингтон издаде завоалирано предупреждение, че вече му идва в повече от Саудитска Арабия.

  • Това означава, че Саудитска Арабия трябва да промени отношението си и да спре войната с цените на петрола, но страната отказва да направи това. "Решението е в ръцете на Сауд. Те трябва да реорганизират дейността си, или скоро всеки техен принц ще шофира такси в Лондон", казва Ескобар

Станете почитател на Класа