Google тества таен проект в пустинята на Ню Мексико

Секретен проект, наречен Skybender, се развива в пустинята в американския щат Ню Мексико, на американския космически порт.

Според документи, получени от Guardian, технологичният гигант е конструирал миналата година няколко прототипа транссептори и сега ги тества на безпилотни самолети.

В рамките на проекта се проучват начините за осигуряване на високоскоростен интернет поколение 5G от въздуха. Предвижда се сигналът да бъде излъчван от безпилотни летателни апарати, които работят със слънчева енергия.

Разработената технология, се основава на милиметрови вълни, които трябва да предават данните със скорост 1гигабит в секунда.

"Голямото предимство на милиметровите вълни е достъпът до нов спектър, защото съществуващият мобилен спектър вече е претоварен ", обяснява Жак Рудел, професор по електроинженерство в Университета Вашингтон в Сиатъл, специализиран в тази технология.

Въпреки това, обхватът на пренос на милиметровите вълни е по-малък от този на мобилните телефонни сигнали, бариера, която трябва да бъде преодоляна от Google за завършване на амбициозния проект.

Станете почитател на Класа