Съветничка на Обама: "Ако откажем диалога с Китай, наказваме себе си"

"Отношенията с Китай ще бъдат във фокуса на американската външна политика през следващите години", заяви съветничката по националната сигурност на президента на САЩ Сюзън Райс, добавяйки, че ако Вашингтон отхвърли диалога с Китай "ние ще накажем себе си."

Сюзън Райс е критикувала силно позицията на американски политици, които се противопоставят на посещението на китайския лидер Си Цзинпин в САЩ на 22-25 септември. "Това е една опасна гледна точка. Ако ние накажем Китай, като анулираме срещи или откажем да участваме в тях, ние наказваме себе си", каза тя по време на речта си в университета Джордж Вашингтон.

"Когато Китай и САЩ работят заедно, светът е по-безопасен и по-проспериращ. През следващите десетилетия, американските лидери трябва задължително да поддържат отношения на насърчаване на сътрудничеството с Пекин и в същото време на здравословна конкуренция", добави Райс. "Можете да бъдете сигурни, че отношенията с Китай ще бъдат във фокуса на американската външна политика през следващите години."

Посещението на Цзинпин във Вашингтон беше силно критикувано от републиканците. Така кандидатът за президент Доналд Тръмп каза че "няма да организира вечеря за китайския лидер, но ще го покани на хамбургер в Макдоналдс", а губернаторът на Уисконсин, Скот Уокър, призова да се отмени срещата. "Обама трябва да се съсредоточи повече върху растящите опити на Китай да подкопава интересите на САЩ чрез кибератаки и държавна намеса в собствената си икономика", каза той, цитиран от Fox News.

Станете почитател на Класа