САЩ ще проектират самолети невидими за човешко око

Американски учени твърдят, че са изобретили нов материал, способен да манипулира електромагнитните вълни, който би могъл да помогне за проектиране на самолети, неоткриваеми от радари и невидими за човешкото око.

Бубакар Кант и колегите му, учени от Университета на Калифорния в Сан Диего (UCSD), измислиха и провеждат изпитания на нов материал, наречен " dielectric metasurface cloak " Това е много тънък неметален материал, манипулиращ електромагнитните вълни, включително радиовълните и видимата светлина.

"Много съм развълнуван за този проект", каза Кант пред новинарския портал Army Times. Изследователят обясни, че електромагнитните вълни и начинът покойто се разпределят по един обект са от решаващо значение за способността да го открием. Радарите не могат да открият на въздухоплавателни средства, без постъпване на радиовълни в техните приемници и хората не могат да открият един обект, без светлина от обекта да премине през очната ябълка. Манипулирането на светлинните и електромагнитните вълни теоретично би могло да помогне за предотвратяване на откриване на въздухоплавателни средства, каза той.

Анализатор в Националния център за отбранителна информация и анализи на Министерството на отбраната на САЩ (HDIAC), каза за Army Times, че новият материал е по-лек и по-евтин, отколкото всеки друг материал, използван за изграждане на самолети и е "основно това, което армията търси. Във всеки случай това би могло да помогне на военните да получат въздушно превъзходство". Анализаторът смята, че прилагането на нови технологии, за да се изгради невидим самолет ще бъде възможно в следващите 5-10 години.

Станете почитател на Класа