"Американски ядрени оръжия се разполагат в Германия"

Германският телевизионен канал ZDF ще излъчи документален репортаж за разполагането на американски ядрени оръжия, базирани в Германия, въпреки че германското правителство е заявило, че тези оръжия не се намират на нейна територия.

Немският телевизионен канал ще излъчи репортажа по време на вечерната програма Front 21, съобщава руският вестник Gazeta Rossiskaya. Разполагането на американски ядрени бомби B61-12 в Бюхел, въздушна база на Бундесвера в Рейнланд-Пфалц, се извършва независимо от многократните твърдения на германското правителство, че тези оръжия са били изтеглени от страната.

Някои германски политици разкритикуваха плановете, като провокация срещу Русия. Въпреки това, въвеждането на нови по-точни американски бомби се потвърждава от бюджетни документит до които са имали достъпът германските журналисти.

В случай на война, с тези тактически бомби ще бъдат оборудвани изтребители-бомбардировачи Торнадо, като част от стратегията, наречена "ядрен обмен" на НАТО.

Междувременно, Министерството на външните работи на Русия вече изрази своята загриженост относно "безочливото нарушаване на членове 1 и 2 от ядрения Договор за неразпостранение".

Програмата отбелязва, че през март 2010 г., германският парламент реши с мнозинство, че федералното правителство трябва да "направи всичко възможно, за да убеди САЩ да изтеглят ядрените оръжия от Германия."

Станете почитател на Класа