Папата в Куба: "Светът се нуждае от помирение в тази атмосфера на Трета световна война"

"Светът се нуждае от помирение" каза папата по време на посещението си в Куба, признавайки, че живеем в "атмосфера на Трета световна война".

Франциск похвали разведряването между САЩ и Куба като модел за помирение за света и призова президентите на двете страни да упорстват в изграждането на нормални отношения, предаде АФП.

"В продължение на няколко месеца, ние сме свидетели на събитието, което ни изпълва с надежда: процес на нормализиране на отношенията между двата народа след години на отчуждение", каза папата в обръщението си на международното летище в Хосе Марти, наричайки го " знак за победата на културата на диалога, победа над системата на династии и групи. "

Президентът на Куба, Раул Кастро, в първата си реч след пристигането на папа Франциск, благодари на понтифика за помощта в диалога за възобновяване на дипломатическите отношения със Съединените американски щати. Кастро призова също за вдигане на ембаргото, наложено на страната през 1960 г. и за връщане в Куба на територията на Гуантанамо.

Папа Франциск, започна историческото си посещение в Куба, преди да замине за САЩ. Ватиканът изрази надежда, че посещението на папата предполага края на американското ембарго на Куба.

Станете почитател на Класа