Правомощията за следене на САЩ изтичат

Антитерористичните разпоредби в САЩ, които позволяват на службите за сигурност да събират данни за телефонните разговори, са с изтекъл срок от полунощ местно време, след като Сенатът не успя да постигне споразумение.

Гласуване на преработен законопроект на Закона за свобода, който налага по-голям контрол върху събирането на телефонни данни, няма да се осъществи до средата на седмицата. Белият дом го описа като "безотговорен лапсус" на Сената.

"По критичен въпрос за националната ни сигурност, отделните сенатори трябва да оставят настрана своите партизански мотивации и да действат бързо. Американският народ заслужава това" се казва в изявлението.

Невъзможността да се постигне споразумение означава, че службите за сигурност са изгубили временно правото на събират телефонни записи, да наблюдава "единаците" заподозрени като терористи и да извършват подслушвания на заподозрени.

Националната агенция за сигурност (NSA), която работи с по-голямата част от програмите за надзор, вече е започнала изключване на своите сървъри, които събират данни.

Станете почитател на Класа