Руска ракета носеща сателит изгоря над Сибир

Руска ракета носеща мексикански спътник се повреди и изгоря над Сибир скоро след старта в събота, съобщи космическата агенция на Русия.
Ракета-носител Протон-M падна минути след като бе изстреляна от Казахстан в събота сутринта, съобщи агенция Роскосмос. Причината за инцидента се разследва.
Космическа програма на Русия преживя поредица от смущаващи премеждия през последните месеци. Във вторник Русия бе принудена да забави връщането на трима астронавти на борда на Международната космическа станция (МКС) след като безпилотен товарен кораб остана извън контрол и също изгоря като навлезе в земната атмосфера на 28 април.
Роскосмос съобщи в изявление, че комуникационен спътник, бустер и третата степен са изгоряли почти изцяло в атмосферата и няма доказателства за остатъци, попаднали на земята. Агенцията съобщи, че произшествието е станало на височина 161 км и сателитът е бил застрахован от клиента.
Президентът Путин е бил информиран за сателитния провал, каза неговият говорител Дмитрий Песков.
Русия доскоро бе нарицателна в надеждността на космическите си технологии, но репутацията й сега е накърнена. Ракетите Протон се провалят с тревожна редовност. Длъжностните лица ще се опитат да открият причината за последната злополука, но доверието угасва и много търговски сателитни оператори вече са започнали да оттеглят бизнеса си другаде.
Този неуспех е главоболие основно за тези, които имат договори с Протон и по-специално за базирания в Лондон Inmarsat. Най-големият оператор в света на мобилни спътникови услуги е в разгара на пускане на Global Xpress, следващото поколение спътници. Това е най-големият единен търговски спътников проект във Великобритания, на стойност повече от £ 1 млрд, който ще осигури надеждна комуникация на кораби, самолети, на въоръжените сили и на телевизионни компании. Русия печели големи количества чужда валута от изстрелвания на западни и азиатски търговски сателити.
След замразяването на програмата на САЩ Space Shuttle, сега Русия има и монопол върху изпращането на астронавти до МКС.

Станете почитател на Класа