На хранилка: Служителка съди шефа си, че не й давал задачи 20 години

На хранилка: Служителка съди шефа си, че не й давал задачи 20 години
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    21.06.2024
  • Share:

Служителка, която в продължение на 20 г. не си мърдала пръста, заведе дело срещу фирмата, в която работи, пише "Телеграф".

Французойката Лоранс Ван Васенхове даде на съд световноизвестна компания за "морален тормоз и дискриминация на работното място", обвинявайки я, че я държали на хранилка 20 години, без да й възлагат никакви задачи.

Тя е била наета в телекомуникационно дружество през 1993 г., което по-късно било придобито от световно известна компания.

Първоначалният ѝ работодател бил запознат със здравословното състояние на Васенхове. Тя е хемиплегична, т.е. е с частична парализа на лицето и крайниците, а от раждането си и страдала от епилепсия.

Заради това и е била предложена длъжност, съобразена с медицинските ѝ условия. Тя работила като секретарка и в отдела "Човешки ресурси" до 2002 г., когато поискала да бъде преместена в друг регион на Франция.

 

 

Молбата ѝ била одобрена, но новото ѝ работно място не било адаптирано към нуждите ѝ, а докладът на службата по трудова медицина потвърждавал, че длъжността не е подходяща за нея. Въпреки това се твърди, че компанията не направила никакви промени в работното ѝ място, като е предпочели да ѝ плащат пълната заплата през следващите 20 години, без да ѝ възлагат никакви задачи.

Въпреки всички усилия на фирмата да игнорира Ван Васенхове, жената предприела действия и докладвала за служебната си ситуация на правителството и на Върховния орган за борба с дискриминацията.

През 2015 г. посредник, назначен от компанията, бил упълномощен да разреши ситуацията, но нещата изобщо не се подобрили, тъй като продължили по старата схема. Адвокатът на Васенхове твърди, че по този начин телекомуникационният гигант се е опитвал да я принуди да напусне работа.

"Предпочитат да ѝ плащат, отколкото да я карат да работи", казва адвокатът на Лоранс и добавя, че жената е подала жалба срещу компанията и четирима нейни мениджъри за "морален тормоз и дискриминация на работното място, свързани със здравословното ѝ състояние".

"Работата за човек с увреждане означава да има място в обществото, признание, социални връзки, които се създават", допълва адвокатът на жената.

От компанията заявяват, че са направили всичко възможно, за да гарантира комфорта на служителката, както и най-добрите работни условия. Дружеството твърди също, че е взело предвид "личното социално положение" на жената и че непрекъснато са й изплащали пълната заплата, плюс няколко невъзвръщаеми помощи.

Очевидно е било планирано и "връщане на работа на адаптирани позиции", но то така и не се е осъществило, тъй като служителката редовно е била в отпуск по болест.

 

Станете почитател на Класа