×

Warning

JUser: :_load: Unable to load user with ID: 277

Кулинарят Пеньо Иванов засне жътва в Логодажко и сватбарски обичай във Врачанско

Как се жъне, каква е историята на българските традиционни обичаи и поминък, как изглежда традиционната сватбена премяна и защо е красиво да носиш носия в града и да познаваш историята си? Това е мисията, която си поставя новата съвместна кампания на Асоциация за развитие на изкуствата и занаятите-7 и Сдружение „Българска история, традиции, изкуство и етнология" (Б.И.Т.И.Е.) – „Традициите днес – традициите в града".
Инициативата, която ще продължи няколко месеца, е насочена към съвременния българин и цели да покаже, че е не само забавно, но и изключително ценно за развитието ни като нация да познаваме и пазим традициите си в областта на фолклора, занаятите, изкуството и кулинарията.
Инициативата вече започна да обикаля различни населени места в цяла България, като нейният организатор – шеф Пеньо Иванов, заснема традиционни носии и поминък, които пресъздава в снимки и видео. Целта е по този начин и младите, и по-възрастните българи да се запознаят нагледно с бита и обичаите и да научат повече за тях.
Всяко кътче, което посещава кампанията, е представено със своята история, обичаите са пресъздадени с помощта на местни жители, разказва се и историята на заснетите носии и поминък.
„Традициите днес – традициите в града" има и своята предистория – нейните създатели вече няколко години поред организират различни инициативи, посветени на популяризирането на традициите. Шеф Иванов и А.Р.И.З.-7 провеждат Националния кулинарен фестивал „Пъстра трапеза" и Кампанията „Пазител на традициите".
Първото място, което посети „Традициите днес – традициите в града", бе столицата, където топкулинарят засне фотосесия носии от няколко области на България. Костюмите и част от музикалните инструменти бяха предоставени от една от основателките на Танцова школа „Хоро" – Дария Михалкова, а останалите – от майстор Мариета Недкова – носител на наградата „Пазител на традициите"2011. Една след друга шеф Иванов представи пиринска, северняшка, шопска, тракийска, македонска и добруджанска носии, които ефектно съчета с разнообразни народни инструменти - тамбура, джура-гайда, свирка-двоянка, цафара и тъпан. За да бъдат снимките максимално автентични, той позира и със старинни оръжия, които осигури Станчо Джумалиев от Дружество „Традиция" - пушка с инкрустации и седеф, ножове, ками и револвер. И понеже българинът винаги е обичал вкусната софра след усилената работа, Готвача на народа позира и с традиционите бъклици, лъжици, хаванчета, вино и юзче за ракия.
След това шеф Иванов се разходи из улиците на Стария град, пременен в традиционна носия, и засне фотосесия с носии от региона, предоставени от Регионалния етнографски музей в града.
Поредната спирка от маршрута на „Традициите днес – традициите в града" бе в Добрич, където за фон на снимките бе избрана Етнографската къща. Фотосесията бе осъществена с помощта на Регионален исторически музей – Добрич и ансамбъл „Добротица" с ръководител Александър Александров и хореограф Юрий Митев.
Пресъздаване на традиционния обичай жътва бе заснето в благоевградското село Логодаж с помощта на местните жители. В снимките освен шеф Иванов, се включиха и Дафинка Бойчева – секретар на народно читалище „Иван Чаушки -1934"- с. Логодаж и самодейците от Смесена фолклорна група. Венци Костадинов от ансамбъл „Пирин" – Благоевград, осигури мъжки традиционни костюми от региона.
Носии от Софийско пък бяха представени във фотосесията, заснета в Националния исторически музей. Специално за снимките Вера Керелезова от Етнографския отдел на комплектова автентични мъжки фолклорни костюми от фонда на музея. Сред тях бяха костюм от Софийско - риза, пояс, бели беневреци, тъмно менте с къси ръкави и богата гайтанена украса и калпак. Шеф Иванов показа и ръчно тъкант на кори колан за сватба, който се дарява от младата невеста на девера.
След това Пеньо Иванов беше облечен с шопска белодрешна носия от Радомирско, чернодрешна носия от Самоковско и отново софийска носия с извезана със сини мъниста бродерия. Допълнение към костюма бе и автентичен овчарски ямурлук. Снимките бяха направени в обзаведената по възстановка от Възраждането Тетевенска стая, в стаята по тъкачество и в двора на Национален исторически музей.
Последната засега спирка на „Традициите днес – традициите в града" бе във Враца. Този път домакини бяха Етнографско-възрожденски комплекс „Св. Софроний Врачански" при Регионалния исторически музей в града и момичетата от Танцов ансамбъл „Хемус" с ръководител Геновева Спасова. Фотосесията бе посветена на представяне на традиционна сватба с булка и младоженец, калушар – обреден лечебен обичай, и коледарски костюми.

 

Станете почитател на Класа