×

Warning

JUser: :_load: Unable to load user with ID: 277

Китайката Хуи Хе дойде на античния театър в Пловдив след Миланската „Скала” и Арена ди Верона

Казва се Хуи Хе, в Италия и викат Уи Е, а в Щатите - просто Хе. Няма намерение да си сменя името, макар че е орисана да живее в Европа и по-рядко да се връща в родината си Китай. Без съмнение Хуи Хе е най-преуспялата китайка в света на белкантото – пее в Ла Скала, Арена ди Верона, брлинската Дойче опер, Метрополитън, където я заведе легендарният маестро Лорин Маазел, от няколко дни покойник. . За пловдивската премиера на „Аида" на Античния театър я покани маестро Иван Ангелов, артистичен директор на фестивала OPERA OPEN. Звездното китайско сопрано вече има славата на световна Аида, изпълнявала е ролята на Арена ди Верона, където я носят на ръце.
Хуи Хе е родена в старата имперска столица на Китай - Сиан, днес град, популярен с легендарната си керамична армия. Баща и е лекар, майка и – учителка. Има три сестри – истинско чудо за Китай, където за да родиш второ дете трябва специално разрешение. Завършила е консерваторията в Сиан, хвали се от китайските си учители, но е убедена, че големият старт в операта и го дава Италия. Преподава в консерватория в Сиан, защото смята, че големият потенциял в оперния свят тепърва ще се ражда в източните страни.
Имах хубав глас и пеех в училище, веднъж, малко преди да завършим гимназия, ме чу учителката по математика и предложи да ме заведе при педагог, който живеел до нея и по цял ден разпявал ученици. – припоня си Хуи Хе. – Като се срещнахме, педагогът отсече, че не е възможно да ме подготви за изпита в консерваторията, защото имахме само месец. Като ме чу, обаче, си смени мнението: Ще те подготвя, но ще работим всеки ден! Така за месец се подготвих и влязох! Баща ми беше против, защото искаше да стана учителка, а аз го убедих, че ще уча децата да пеят. Но чух един запис на Мирела Френи в „Бохеми" и се побърках! По-красиво и по вълнуваща музика не бях чувала до токогава, нищо не разбрах от думите, но изпълнението ми влезе в сърцето. И си обещах, че ще се науча да пея точно така.
На бъдещата звезда и провървява – добър тенор, неуспял особено в кариерата, и помага да овладее белкантото, а възрастна японка и помага да замине за месец за Италия, където да учи език и вокална техника. „Бях опитала да се явя на конкурса Опералия на Пласидо Доминго, но не успях, защото не получих виза. Тогава конкурсът се провеждаше в Пуерто Рико. Изпратих касета с моите изпълнения, върнаха ми я обратно. Но през 2000 година Доминго имаше концерт във Верона. Причаках го и на английски му се примолих :Маестро, не ме допуснаха до вашия конкурс, искам пак да опитам. Бихте ли ме чули?" Той бе ужасно мил, обеща, че ще ме покани на следващата Опералия. И месец по-късно у дома пристигна покана от организационния комитет на конкурса. Първият тур бе в Париж, вторият – в Лос Анжелис. Получих втората награда. А когато Доминго включи Пекин в световното си турне, покани ме да му партнирам" – припомня си Хуи Хе.
Тя носи типичните китайски черти, но с доста по- широки скули, големи устни и леко издължени големи бадемови очи. Вероятно е легнала под скалпела на пластичен хирург, за да и повдигне клепачите и да направи физиономията и по-близка до еврепейската.
През 2001-ва грабва първата награда на конкурса „Вердиеви гласове" в Бусето, родното място на великия композитор. Година по-късно дебютира в Парма в „Тоска", а за първата и поява в култовото заглавие я подготвя Райна Кабаиванска. „Кабаиванска е най-добрата Тоска на нашето време. В нейните ръце нямаше как да не успея. Беше щедра – показа ми онова, което умееше да прави най-добре и което се харесваше на публиката. Така ме е подготвила, че да ме харесат не само злителите, но и капацитетите. През 2006-та ме поканиха за „Тоска" в Ла Скала, под диригенството на Лорин Маазел. При първата ни среща той веднага поиска да му изпея „Визи д арте", прочутата молитва на Тоска. А като я изпях, изведнъж стана двойно по-любезен и приятелски настроен. И ме покани да изпея „Тоска" с ню йоркската филхармония на концертния подиум в Карнеги хол! Толкова стабилна бе подготовката ми при Кабаиванска", припомня си китайката. Пее над 150 пъти „Аида" в Парма, Флоренция, Неапол, Рим, Лука, Пиаченца и други световни сцени, дебютира в „Бал с маски" в Болцано, после – в „Мадам Бътерфлай" на пучиниевия фестивал в Торе дел Лаго.
В настоящия сезон Хуи Хе се превъплъти в „Аида" в Миланската Скала и в Пекин, в Ню Йорк и във Виена изпя „Мадам Бътерфлай", дебютира в „Трубадур" в Сао Пауло в Бразилия. Разкошният и глас и красивата външност подлудяват публиката, която я аплодира по всички континенти.
„Предлагат ми да изпея Турандот. Съблазнително е наистина – жива китайка влиза в кожата на гордата китайска принцеса. Но няма да го направя. Имам сили за Турандот, но не искам да преминавам към толкова тежък репертоар. Ако го поема на плещите си, ще ме канят само за „Турандот". А аз нямам никакво намерение да се разделям с Верди, моято голяма слабост", признава певицата. Тя вече влезе в операта „Турандот", но не като високомерната принцеса, а в ролята на робинята Лиу.
В света на белкантото очарователната китайка има два идола – Мария Калас и Монтсерат Кабайе. Познавачите казват, че тя самата умее да диша като Кабайе и това и помага и в най-трудните пасажи. Хуи Хе работи много, понякога – по 10 часа дневно, без да чувства умора. „Операта е най-красивото творение на човешкия дух. Тази музика ме вдъхновява, а мисълта, че ми предстои да пея любима партия, ме прави щастлива. Не мисля за самото пеене, а за емоционалното преживяване. Когато уча нова роля, първо изчитам огромна литература за нея. А после започвам да уча с пианист. Работя с прекрасни пианисти, които ми помагат много.
Няма значение националността на певеца – италианец, англичанин, французин, руснак или китаец . Има значение как чувства музиката. Защото оперното творчество принадлежи на всички националности", казва Хуи Хе.
На стари години мисли да се посвети на рисуването. Но това ще се случи, когато престане да пее, или да преподава на по-младите.

 

Станете почитател на Класа