БСП заплашва с улични протести

БСП дава срок на правителството до края на месеца да вземе мерки срещу обедняването на хората или ще инициира социални протести. Това заяви вчера лидерът на БСП Сергей Станишев след заседание на Изпълнителното бюро на партията. Според Станишев България навлиза в „инфлационна спирала“. Заради продължаващото увеличение на цените на основните стоки и услуги левицата настоява за увеличаване на минималната работна заплата от следващия месец на 300 лева. Това щяло да струва около 14 млн. лева до края на годината, което било абсолютно поносимо за бюджета. Социалистите искат още поне с 10 лева да се увеличат детските надбавки, които трета година "са замръзнали" на 35 лева, както и пенсиите за стаж и възраст да се увеличат с натрупаната инфлация от началото на управлението на ГЕРБ досега. Освен това от „Позитано“ 20 настояват на всички получатели на енергийни помощи да се отпусне еднократна компенсация от 50 лева.
„Ако правителството не инициира тези мерки, включително и с промени в бюджета, ще има социални протести и БСП ще участва в тяхната организация“, посочи Станишев. По думите му, социалистите все повече стигат до извода, че за да реагира правителството на реалното обедняване, трябва да има натиск. Предполагам, че ще има протести по места, ще има и национален протест, добави лидерът на БСП.
БСП заедно с представители на тютюнопроизводителите готвят стратегия за развитие на сектора за следващите няколко години, съобщи секретарят на партията и депутат от Коалиция за България Корнелия Нинова.

Станете почитател на Класа