Джеймс Уорлик иска независимо разследване на СРС-тата

България има нужда от независимо разследване по случая със СРС-тата. Това заяви вчера пред БНТ посланикът на САЩ у нас Джеймс Уорлик. “Уверени сме, че правителството може да излезе още по-силно от тази ситуация и самото правителство трябва да върне доверието, като се проведе независимо разследване, за да излезе истината наяве. Не трябва да е политически обвързано разследване. Трябва да се разгледа обективно, а не политиците да се карат помежду си“, каза Уорлик.
Според него българските граждани нямат доверие в правоприлагането на разузнавателните средства. „Понастоящем има опасения дали са налице необходимите контроли. Това води до притеснение, защото хората са загубили вяра“, каза той. Той каза, че колкото по-дълго продължават дебатите в обществото за СРС-та, се увеличава недоверието на обществото в правителството и чувството, че се нарушават правата на гражданите. За това тези, които са нарушили закона, трябва да бъдат наказани, подчерта американският дипломат.
Според Уорлик с оставката на вътрешния министър Цветанов няма да се решат проблемите с подслушванията. „Тук не става дума за министър Цветанов, а става дума за неща, които се случват в страната. Става дума за възстановяване на доверието в законодателството в България. Мисля, че и Брюксел и Вашингтон ще продължат да наблюдават как България ще излезе от тази ситуация“, каза посланикът.

Станете почитател на Класа