ГЕРБ остава първа сила с 27,3% подкрепа

Борислав Михайлов

ГЕРБ остава първа политическа сила и ако днес имаше парламентарни избори, щеше да получи 27,3 на сто от гласовете. Втора остава БСП с 15,7 на сто, а трета – ДПС, с 6,1 на сто. Данните са от последното проучване на общественото мнение, извършено от агенция „Галъп“ в периода 27 януари–3 февруари. През последния месец се наблюдава спад на подкрепата и при трите водещи партии. С 0,2 на сто са намалели хората, посочили, че ще гласуват за ДПС. При БСП отливът е 1,2 на сто, а при симпатизантите на ГЕРБ – 3,6 на сто.
Това изследване мери „температурата на обществото“, сякаш в развълнувано море. Докато скандалите около управляващата партия остават актуални, ще продължава и вълнението в обществото, коментира социологът Кънчо Стойчев. Според него спадът в дела на хората, посочващи, че ще гласуват за ГЕРБ, не носи активи на нито една друга партия. Стойчев обясни тезата си със сравнение от сферата на спорта: когато любимият ти отбор не печели, не ставаш привърженик на друг отбор, а се отдръпваш – преставаш да ходиш на мачове и чакаш нещата да се оправят. Думите на социолога се потвърждават от факта, че намалялата подкрепа към ГЕРБ процентно е почти равна на нарастването на посочилите, че няма да гласуват. Освен това повече от половината анкетирани – 53%, са на мнение, че в момента няма партия или коалиция, която да може да управлява България по-добре от ГЕРБ.
Еврокомисарят Кристалина Георгиева за втори пореден месец води Топ 10 на политиците, ползващи се с най-високо доверие. На втора позиция в тази класация е министърът на регионалното развитие Росен Плевнелиев, трети е Бойко Борисов, а четвърти – президентът Първанов. Но докато доверието към премиера и президента спада – при Борисов с 6 пункта, а при Първанов – с 5, то министрите Плевнелиев, Мирослав Найденов, Николай Младенов и Трайчо Трайков съумяват да увеличат с по 3 на сто хората, които им гласуват доверие.
Данните на „Галъп“ сочат, че вътрешният министър Цветан Цветанов дърпа доверието към ГЕРБ надолу. Той е на 7-а позиция по доверие с 5 пункта спад за месец.
Общественото доверие към личността на Цветанов намалява, като най-вероятно то ще продължи да спада, а успоредно с това ще спада и доверието към ГЕРБ като партия, коментира Кънчо Стойчев. Според него отстраняването на вътрешния министър ще е тежко решение, но ако Цветанов остане в управлението, отливът на доверие към ГЕРБ ще продължи.
В анкетата на „Галъп“ има три въпроса, пряко свързани с дейността на вътрешния министър. На първия от тях: „Съгласни ли сте, че МВР злоупотребява с подслушването и употребата на СРС?“, 51 на сто отговарят: “По-скоро да.“ Същото казват 39 на сто от отговорилите на въпроса: “Според вас виновен ли е Цветанов за незаконно подслушване на фирми и граждани?“ Всеки четвърти намира министъра за невинен. Попитани, какви трябва да са последствията за Цветанов, ако все пак има вина, 34 на сто от анкетираните посочват, че трябва да подаде оставка; 21 на сто смятат, че трябва да се извини, и 29 на сто казват, че не могат да преценят.
Всеки пети българин смята, че това правителство се справя по-добре от предишното, а 34–35 на сто не намират разлика.

Станете почитател на Класа