Бойко Борисов: Атакуват ни, защото бръкнахме в раната "Държавна сигурност"

Всички други правителства не са имали куража да бръкнат в раната „Държавна сигурност“, а ние го направихме и реакцията е светкавична на всички засегнати хора. Чакам да излязат проверките, за да мога да направя анализ. Това коментира вчера в Бургас министър-председателят Бойко Борисов във връзка с огласените в петък нови записи на телефонни разговори.
Както е известно, седмичник, близък до Алексей Петров, разпространи звукови файлове от четири нови разговора между шефа на Агенция „Митници“ Ваньо Танов съответно два с премиера, с министъра на финансите и със заместника на Танов. В записа Бойко Борисов настоява Танов да спре митническа проверка в мездренската бирена фабрика „Леденика“. В петък Борисов обяви в парламента, че записът е манипулиран, а зад всичко стои Алексей Петров. Премиерът обаче призна, че се бил обаждал на Танов след разговор с президента Първанов, който питал защо митничари притискат шефа на баскетболната федерация и собственик на „Леденика“ Михаил Михов. В Бургас Бойко Борисов декларира, че става дума за манипулация, но не уточни какво точно в разпространените стенограми от негови разговори с директора на митниците е манипулирано и не съответства на действителността. Премиерът само добави, че много от нещата, които излизали в публичното пространство, получавали друго съдържание. Борисов имал своя версия за записите и вероятно ще ги изпрати за изследване от специалисти в чужбина. Според него, независимо от всичко, не е настъпило никакво вредно събитие и няма повод да се срамува от думите си.


Правителствена делегация ще посети Япония

Правителствена делегация, водена от премиера Бойко Борисов, ще посети Япония на 21 януари. Това съобщиха от правителствената служба. В нея ще участват министрите Николай Младенов, Трайчо Трайков и Мирослав Найденов, председателят на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България Огнян Донев, както и около 20 бизнесмени от различни сектори на стопанството. Освен потвърдените срещи с премиера Наото Кан, с ръководството на долната камара на парламента и на Японската банка за международно сътрудничество, Бойко Борисов ще посети и историческия град Камакура, намиращ се на 50 км от Токио.



РЕАКЦИИ


Румен Петков: Изтичането на информация не може да стане без ключови фигури в МВР

Изтичането на информация не може да стане без МВР и ключови фактори в МВР. Аз имам своята оценка, но беше назначена нарочна проверка от прокуратурата и тя би трябвало да се произнесе. Освен това трябва да се каже ясно и категорично коя е службата инициатор. Защото от твърденията на господин премиера аз вече нямам съмнения, че господин Танов е бил обслужван.


Алексей Петров: Министър-председателят трябва да отстрани Цветанов

Министър-председателят Бойко Борисов трябва своевременно да отстрани министъра на вътрешните работи Цветан Цветанов, за да започне оттук нататък работата на институциите по-тихо. Изнесените разговори дават достатъчно информация да се потърсят вина и виновни и засега най-повърхностният анализ насочва към Цветан Цветанов. Той умишлено е скрил от премиера, че Ваньо Танов е подслушван.


Константин Тренчев: Ако скандалите продължават, държавата ще катастрофира до април

Политиците непрекъснато се занимават със скандали и са забравили държавата. Ако нещата в социално-икономическата сфера продължават да се развиват по този начин, най-късно до април държавата ще катастрофира. Хората вече не искат увеличение на заплатите, а просто да останат на работа. Дневният ред на страната е друг, политиците трябва да се кротнат и да спрат с тези войни.


Михаил Екимджиев: Липсва съдебен контрол над СРС-тата

Липсва съдебен контрол на входа на системата за употреба на СРС-та у нас. Това логично води до злоупотреба, защото полицаите правят най-лесното – вместо да развиват агентурен апарат, вместо да се събират други доказателства, с които да установяват и предотвратяват престъпленията, те просто искат и механично получават достъп до нашия личен живот, до нашите разговори, до нашата кореспонденция.


Минчо Спасов: Положителният герой е Симеон Дянков

Положителната страната в случая е, че има положителен герой и това е финансовият министър Симеон Дянков. От записите излиза, че той си е вършил работата. По конституция премиерът няма имунитет и ако се окаже след разследването на прокуратурата, че е обвинен, то човекът, който може да го замести на министър-председателския пост, е Дянков. Не трябва да има злорадство, каквото има в РЗС, защото в реката не отива ГЕРБ, а цяла България, след като и Европейската комисия вече ни пита по тази тема.

Станете почитател на Класа