Глобалните придобивания удариха едногодишно дъно

Стойността на глобалните поглъщания е паднала до най-ниското си равнище от повече от година през четвъртото тримесечие, а дълговата криза в Европа може да спъне възстановяването й през 2012 г., като накара компаниите със свободен кеш да се въздържат от сериозни сделки.
Сливанията и придобиванията (M&A) са се смъкнали с 16% спрямо предходния период на $457,1 млрд., с което четвъртото тримесечие се очертава като най-мудното от средата на 2010 г. по данни на „Блумбърг“. През 2011 г. размерът на обявените поглъщания е нараснал с по-малко от 3% на $2,25 трлн., след като регулаторни спънки провалиха офертата на AT&T за T-Mobile USA.

Потисната активност в САЩ

Затягането на кредитните условия, рискът от срив на еврозоната и колебанията на фондовия пазар отказаха компаниите от ключови сделки, водещи до ръст на продажбите. По-рано през 2011 г. сравнително благоприятните условия съблазниха редица инвеститори да се разделят с натрупания кеш. Това включва офертата от $21,3 млрд. на Johnson & Johnson за Synthes и тази от $29,1 млрд. на Express Scripts за Medco Health Solutions.
„Определено има потисната активност, а редица добре капитализирани компании продължават да се концентрират върху възможности за стратегически придобивания, казва Йоел Зауи от Goldman Sachs. Основният двигател на M&A обаче е доверието, а точно сега то отсъства в Европа.“
Седем от десетте най-големи сделки на годината бяха обявени преди август, когато европейските пазари отчетоха най-драстичния си спад от октомври 2008 г. насам, след като акциите тръгнаха рязко надолу, а Standard & Poor’s понижи американския рейтинг. Goldman Sachs е водещият консултант по глобалните поглъщания за 2011 г. със сделки за $537 млрд., следван от JPMorgan Chasе и Morgan Stanley. За сравнение скокът на M&A през 2010 г. бе 24%.
Европейската криза ще задуши кредитирането, ще тласне региона към рецесия и ще дърпа назад американската икономика в началото на 2012 г., казва Ян Хациус, главен икономист на Goldman Sachs. Безработицата в еврозоната се покачи на 10,3% през октомври, най-високото й равнище от 1999 г. Със задълбочаването на кризата „трейдърите превключиха на изчаквателен режим, в който сме и сега“, казва Пол Паркър от Barclays в Ню Йорк. Компенсаторни сили като натрупания от компаниите кеш и ниските пазарни оценки би трябвало да доведат до възстановяване на активността при M&A през второто полугодие.
MSCI World Index, покриващ около 1600 компании, се движи на равнище 12,6 пъти дохода за акция, което прави акциите в развитите икономики по-евтини в сравнение с 95% от времето след 1995 г. Статистиката показва още, че тези бизнеси имат свободни $5,3 трлн. в наличност.
Компаниите, които все пак използваха парите си тази година, може и да не финализират покупките си поради регулаторни пречки. Офертата на Express Scripts за Medco, което би създало най-големия американски мениджър на лекарствени помощи за работодатели, застрахователи и профсъюзни здравни планове, предизвика антимонополни проверки.
AT&T се отказа да купи T-Mobile USA от Deutsche Telekom този месец, след като Министерството на правосъдието на САЩ заведе дело през август с довода, че обединението им значително ще свие конкуренцията. Компаниите, обмислящи сходни сделки, вероятно ще изчакат до следващите президентски избори с надеждата, че при републикански държавен глава ще могат по-лесно да получат одобрение за големи транзакции.
Deutsche Boerse и NYSE Euronext отложиха крайния срок за приключване на сливането си до 31 март, тъй като още се опитват да издействат от регулаторите на ЕС зелена светлина. САЩ вече дадоха такава, но Брюксел заяви, че предлаганите отстъпки за успокояване на антитръстовите опасения не са достатъчни.
Сделките с участие на европейски компании са нараснали с 2,2% тази година, главно благодарение на първото полугодие. През четвъртото тримесечие размерът на обявените транзакции падна с 14% спрямо предходния период на $161,4 млрд. Оценките също паднаха, което направи MSCI Europe Index още по-евтин от MSCI World Index, при съотношение 10,8 пъти дохода за акция. Това създава възможности за инвеститори от страни като Китай.
„Китайските компании имат сериозни успехи в закупуване на природни ресурси в нововъзникващите пазари, а сега се насочват към придобиването на индустриални активи в Европа“, казва Тиери Даржен от Societe Generale.
Френският производител на млечни продукти Yoplait и авиационното звено на RBS Group Plc са привлекли интереса на китайски представители тази година.
Стойността на придобиванията с участието на фирми от Азиатско-Тихоокеанския регион е нараснала с 3,8% на $698,4 млрд. тази година. Най-голямата сделка е офертата на Nippon Steel за Sumitomo Metal Industries на стойност около $22 млрд. След нея е закупуването на базираната в Хюстън компания за петролни и газови проучвания Petrohawk Energy от BHP Billiton.
През 2011 г. чуждестранните купувачи са похарчили повече в Азиатско-Тихоокеанския регион в сравнение с която и да било година от 2007 г. насам. Най-голямата оферта е на SABMiller, която дава $10 млрд. за австралийския пивовар Fosters Group. Сред азиатските страни Япония изпреварва Китай като най-големия инвеститор в чужди активи за пръв път от 2008 г., след като земетресението от 11 март тласна компаниите към икономии.
„Японските промишлени отрасли се свиват от доста време, така че компаниите се нуждаеха от двигатели на растеж, казва Кенджи Фуджита от Mitsubishi UFJ Morgan Stanley Securities, базираното в Токио звено за инвестиционно банкиране на Morgan Stanley и Mitsubishi UFJ Financial Group. Земетресението просто ускори процеса.“

Срив и в Бразилия

Японската Kirin Holdings купи бразилския производител на бира Schincariol Participacoes e Representacoes, а China Petrochemical Corp. (Sinopec) договори закупуването на 30% от бразилския филиал на Galp Energia SGPS SA.
На фона на рекордните $161 млрд. през 2010 г. размерът на обявените сделки с бразилско участие бележи сериозен спад през тази година до $98,3 млрд., обусловен от поскъпването на реала и забавянето на местната икономика.
Santander работи по сливането, което Telefonica осъществи между бразилската си дъщерна компания за стационарни телефонни линии Telecomunicacoes de Sao Paulo и мобилния си оператор Vivo Participacoes. Банката бе консултант и по придобиването на Elektro Eletricidade & Servicos от испанската Iberdrola за 1,77 млрд. евро.
Специалистите прогнозират, че технологиите, промишлените отрасли, природните ресурси и здравеопазването ще продължат да бъдат секторите с най-динамична консолидация, особено ако европейските чиновници овладеят разпространението на финансовата зараза. „Компаниите се нуждаят от повече гаранции, че еврозоната ще оцелее, казва Марк Шафир от Citigroup. Ако този проблем се реши, първото полугодие от 2012 г. може да е много по-добро от второто на отминаващата година.“

Станете почитател на Класа