Въпреки S&P инвеститорите все още предпочитат САЩ

Четири месеца след като Standard & Poor’s лиши САЩ от кредитния им рейтинг ААА с аргумента, че най-голямата икономика в света вече не предлага най-голямата сигурност за заемоискателите, деноминираните в долари финансови активи непрестанно се повишават.
Правителствените облигации са с възвръщаемост от 4,4%, доларът е поскъпнал с 8,7% спрямо кошница от валути, а индексът S&P 500 спечели 1,7%, откакто рейтингът на САЩ бе намален до АА+ на 5 август. Лихвите, при които американското правителство заема от пазарите, са паднали до рекордни нива, откакто S&P заяви, че активите на САЩ вече не са нерискови, а през ноември средната месечна лихва по 10-годишните суверенни облигации падна под 2% за пръв път от 1950 г.
Търсенето на американски активи расте, а данните за потребителското доверие, промишлеността и заетостта показват, че САЩ засилват позициите си, докато Европа се мъчи да спаси валутния си съюз, а развитите пазари отслабват. БВП на САЩ ще се разшири с 2,19% следващата година, а БВП на Г-10 ще регистрира среден ръст от 1,55%, сочат резултатите от анкета на „Блумбърг“ сред икономисти.
„САЩ са предпочитаният ни пазар, заяви на 12 декември Хиромаса Накамура от Mizuho Asset Management, който управлява инвестиции за около $42 млрд. Нивото на задлъжнялост е високо, но мисля, че ще се справят с него. Преразпределението на финансите продължава, а инвеститорите влагат парите си в резервна валута, каквато е американският долар.“

Валутно предимство

Когато понижи рейтинга на САЩ, S&P, която е най-голямата в света агенция за кредитни анализи, заяви, че неуспехът на демократите и републиканците да се споразумеят за бюджетните съкращения се е отразил на кредитоспособността на САЩ. Този анализ обаче не взе предвид възможността на страната да печата толкова пари, колкото са й нужни за изплащане на дълга (за разлика от страните от еврозоната). На 17 декември Конгресът даде зелена светлина на проектозакон за държавните разходи в размер на $1 трлн., който законодателите нарекоха двупартиен компромис.
„Инвеститорите всъщност плащат за способността за печатане на собствена валута за покриване на правителствените задължения. Именно това е функцията на правителствената облигация като нерисков кредитен актив за онези инвеститори, които искат да я задържат до матуритета й“, коментира Елга Барч от Morgan Stanley в Лондон.
Инвеститорите пренебрегнаха предупреждението на S&P дори когато правителствените задължения надхвърлиха прага от $15 трлн. за пръв път и бюджетният дефицит надмина $1 трлн. за трета година поред.
Дългосрочните американски суверенни облигации са най-добре представящите се правителствени дългови книжа в света за тази година, с възвръщаемост от 30% според индексите на Bloomberg/EFFAS. S&P 500 регистрира ръст от август насам дори когато MSCI All Country World загуби 5,7%.
U.S. Dollar Index на IntercontinentalExchange, който оценява стойността на долара спрямо еврото, йената и валутите на още четири основни търговски партньори на САЩ, се покачи с 2,1% миналата седмица.
Инвеститорите не се притесняват да заемат на САЩ, като дават рекордните $3,02 за всеки долар от суверенните дългови книжа на стойност $1,96 трлн., продадени тази година от американското финансово министерство по данни на „Блумбърг“. През 2007 г. то продаде гарантирани с дълг книжа за $581 млрд., за които инвеститорите плащаха по $2,56 за всеки долар.
Лихвите, които инвеститорите искат за 10-годишните американски суверенни облигации, паднаха през последните дни, като са отписали 21 базисни пункта преди седмица, което е най-голямото поевтиняване от петте дни до 4 ноември.
Чуждестранните инвеститори са увеличили притежаваните американски суверенни облигации със $17,2 млрд. през август, септември и октомври до $4,66 трлн. по последни данни. Купувачите извън САЩ притежават около 48% от американския продаваем дълг, което е увеличение спрямо 34-те процента през декември 2000 г., когато правителството имаше бюджетен излишък.
„Няма значение, че S&P понижи рейтинга на САЩ“, казва Джак Кели от Standard Life Investments в Единбург, който наблюдава управлението на около $200 млрд. Американските суверенни облигации печелят от бягството към качеството.“

Японският прецедент

Историята показва, че повишаването на апетита към нечии книжа след свалянето на рейтинг не е нещо необичайно.
След като S&P понижи рейтинга на Япония през февруари 2001 г. от ААА до АА+, четири месеца по-късно доходността по 10-годишните й облигации падна от 1,46% до под 1,15%. Преди ден доходността беше 0,97%, нищо че S&P намали статуса на нацията до АА-.
Йената поскъпна с 2% до края на юни 2001 г. и е с 4,7% по-скъпа през 2011 г., ако съдим по претеглящите съотношенията индекси на „Блумбърг“, които оценяват стойността на валутата спрямо кошница от девет парични единици на развитите страни. Четири месеца по-късно Nikkei 225 Stock Average не бе отбелязал кой знае каква промяна, но до 7 май 2001 г. бе регистрирал покачване с 11%.
Докато икономиката на САЩ укрепва, перспективите пред други части на света се влошават. Икономистите повишиха прогнозите си за ръста на БВП през следващата година със средно 2,2% спрямо 2% през октомври, като междувременно понижиха прогнозата си за Европа с 0,5% до 1% според отделно изследване на „Блумбърг“.
Показателите на американската икономика отбелязаха подобрение след понижението на рейтинга от S&P, като потребителското доверие, измервано от предварителния индекс на „Томсън Ройтерс“ и Мичиганския университет, се повиши до шестмесечен рекорд през декември.
Инфлацията не се промени особено през ноември, а производството отбеляза най-бърз ръст от пет месеца насам според индекса на Института за управление на доставките. Заетостта в частния сектор се е повишила с 206 000 души миналия месец, което представлява най-голямото й повишение за тази година, съобщава ADP Employer Services.
САЩ получиха най-високия рейтинг от международните инвеститори от повече от две години насам, като 41% от тях са заявили в проучване на „Блумбърг“ на 5 и 6 декември, че страната ще е сред най-добре представилите се икономики през 2012 г.

Станете почитател на Класа