Новият боен вик на политиците: Купувайте френското!

След като френската икономика започна да забавя темпа си на растеж, а безработицата достигна най-високите си нива от 12 години насам, политиците отново започнаха да използват добре познатия призив: „Купувайте френското!“
Франция навлиза в пика на сезона на празничното пазаруване и политиците призовават потребителите да купуват продукти с етикет „Произведено във Франция“, за да запазят нивата на заетостта в родината си. Потребителските разходи, които възлизат на 56% от икономиката, чийто размер е $2,56 трлн., може да създадат заетост, ако французите купуват стоки местно производство, смята Франсоа Байру, центристкият кандидат за президентските избори, насрочени за следващата година.
„На път сме да бъдем унищожени и трябва да обърнем тенденцията, като съживим интереса към френските стоки, заяви Байру в интервю за в. „Фигаро“ от 4 декември. Това е граждански акт.“
Докато дълговата криза на еврозоната залива Франция, президентът Никола Саркози, който ще се кандидатира за втори мандат, се бори да ограничи безработицата. Намаляващата заетост е най-голямата грижа на французите, а след нея са заплатите и пенсиите, сочи изследване за радио BFM, проведено през ноември.
Съюзът за народно движение на Саркози разкри програмата си миналия месец и заяви, че иска етикетът „Произведено във Франция“ да стане търговска марка, известна колкото и „Произведено в Германия“. Неговият съперник от Социалистическата партия Франсоа Оланд обяви създаването на нови работни места като основно мото на своята кампания.
Изследване, проведено миналия месец, показа, че над 50% от френския народ са съгласни да плащат повече за продукт с етикет „Произведено във Франция“. Те демонстрират дори още по-голямо желание по отношение на покупките на хранителни продукти – 78%, според изследване за месечника „Тера еко“.

Икономическа солидарност

Предпочитанието към продукти местно производство вместо евтини вносни стоки, се дължи най-вече на „националната икономическа солидарност“, показа изследването.
Според отделно проучване на Ifop за Cedre, асоциация за насърчаване на местните предприемачи, френските потребители са готови да плащат с 5 до 10 евроцента повече за френски продукти.
Стоките, произведени във Франция, са средно с 15% до 25% по-скъпи от китайските например, твърди Венсан Грюо, директор на базираната в Париж асоциация Cedre.
„Кризата накара французите да осъзнаят, че трябва да сложат край на наивността си и да разберат, че за да запазят работата си, трябва да купуват местни продукти“, заяви Грюо, който е и директор на Majencia, производител на офис консумативи.
Броят на хората, които активно търсят работа във Франция, се е повишил с 91 500 души до 2,82 млн. души от началото на годината по данни, публикувани миналия месец от Министерството на труда.
Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) обяви на 28 ноември, че безработицата във Франция ще надхвърли 10% другата година, а брутният вътрешен продукт на втората по големина икономика в еврозоната ще се увеличи с не повече от 0,3%. Тази прогноза не е така оптимистична като целта на Саркози за 1%. Безработицата беше 9,7% към края на септември.
Призивите за купуване на местни продукти се дължат и на френския търговски дефицит, който надхвърляше 54 млрд. евро в края на септември и който е на път да отбележи годишен рекорд.
Повишението на дефицита накара Саркози да призове за по-голяма „реципрочност“ в търговията. Той предложи Европейският съюз да блокира продукти от страни, които не спазват европейските трудови и екологични стандарти, както и стандартите за качество.
Депутатът от Социалистическата партия Арно Монбур, който беше сразен на първичните избори за кандидат-президент на социалистите, дори призова за „деглобализация“.
По-рано тази година кандидатката за президент от крайнодясната партия на Националния фронт Марин льо Пен, която е на трето място в предварителните проучвания на общественото мнение, обеща да разкрие 500 000 нови работни места в рамките на пет години, като използва „стратегическо планиране“ и протекционистка икономическа политика.

Патриотично коледно пазаруване

Оланд, който е фаворит в президентската надпревара, посети базирана в Монсо ле Мин фабрика с 20 работници, за да отпразнува завърналото се на френска почва производство на таблет за готварски рецепти, наречен Qook, който доскоро се произвеждаше в Китай.
Въпреки икономическия спад тази година французите ще похарчат с 1,9% повече за коледно пазаруване спрямо 2010 г., сочи проучване на Deloitte LLP от ноември. Всеки гражданин ще се бръкне със средно €606 за подаръци, храна и социални забавления, сравнено с €449 за Германия.
Желанието на френските лидери е парите да отидат за стоки родно производство, което обяснява добилия отново широка популярност лайтмотив „Произведено във Франция“.
Нова реклама на автомобила Renault Megane изтъква френското качество чрез шеговита пародия на телевизионен спот на Opel, възхваляващ германската технология и надеждност.
„Видеото е забавно, но и доста показателно, казва Грюо. Намираме го за смешно заради скептичното ни отношение към собствените ни производствени способности. За германците не е така, те се гордеят с промишлеността си.“
При обиколката си на универсални магазини и сърфирането из интернет за коледни подаръци французите неизбежно ще попаднат на уебсайтове, рекламиращи родни продукти.
„Най-добрият начин да направите патриотична покупка е оферта за произведен във Франция подарък“, ще прочетете на www.100pour100-madeinfrance.fr, базиран в Монпелие онлайн магазин за подаръци, предлагащ алкохол, чадъри, обувки и бижута.

Станете почитател на Класа