Правосъдният министър ще има много работа с ВСС

Постът на правосъден министър е изключително отговорен и затова ми се иска да бъде зает от човек, който има непосредствени преки впечатления от проблемите в тази област. Това са управлението на съдебната система, работата по усъвършенстване на законодателството, както и общуването с европейските партньори по тази тема. Мисля, че е изключително тежък и отговорен сектор, надявам се изборът да е върху верния човек. Знаем какво огромно усилие струваше досега работата в тази посока, знаем трудните и нерешени проблеми, които просто остават към момента, и знаем залога за тяхното успешно решаване.
Необходими са реформи в системата и аз мога да говоря за проблемите в законодателството. Има проекти за законови промени и нови закони, които се внасят от Министерството на правосъдието, при които категорично трябва да се подобри работата. Тези проекти трябва да бъдат на друго ниво като подготовка за разглеждането им в Народното събрание.
Като председател на ВСС, министърът на правосъдието ще има изключително много работа, която бих определил като първостепенна задача, защото състоянието на системата категорично не е добро. Приоритет трябва да бъдат и международните ангажименти, за които се твърди, че министър Попова е показала много добри качества и така се презентира и новата кандидатура - с един много добър поглед върху европейското право.
Изборът вече е направен, но със сигурност не е бил лесен. Не познавам лично и не съм имал възможността да общувам с Диана Ковачева. Надявам се изборът да е удачен.

Станете почитател на Класа