Британската икономика блокира

Британският министър на финансите Джордж Озборн се намира под още по-голям натиск за извънредни мерки в помощ на икономиката след предупреждението на Ernst & Young Item Club, че кралството е заседнало в опасна ситуация.
След като официалните данни показаха драстичен скок на инфлацията през август до 17-годишен връх, Питър Спенсър от Item Club заяви, че правителството трябва да предприеме целенасочени стъпки за защита на работните места, като намаляване на осигурителните вноски за по-младите работници и германски тип държавна субсидия за плащанията на хората с краткосрочна заетост.
„Цифрите за заетостта наистина сложиха край на надеждата, че частният сектор ще компенсира загубата на трудови позиции в публичния, казва той. Икономиката се намира на опасен кръстопът и се нуждаем от нови мерки за стимулиране на растежа.“
Той понижи прогнозата за БВП на едва 0,9% за тази година (при изчисления за 1,4% преди три месеца) и 1,5% през 2012 г. „По-лошо е, отколкото си мислехме. Силните сегменти при прогнозата ни отпреди три месеца (бизнес инвестициите и износа) тотално се загубиха“, посочва той.
Въпреки агресивната правителствена стратегия за редуциране на дефицита, която е решаващият елемент в икономическата политика на финансовия министър, Item смята, че по-ниските лихвени плащания по дълга ще осигурят някакво пространство за действие. Очаква се във вторник официалните данни да покажат, че ръстът в сметките за отопление на домакинствата е тласнал инфлацията до 5% миналия месец, което допълнително влошава стандарта на живот.

Станете почитател на Класа