Румъния договаря разработване на златните си залежи

Реката, която тече през Рошия Монтана в Трансилвания, е червена, обагрена от цинк, желязо, арсен и други сулфиди от 2000-годишната златна мина, пише Андрю Кейв. Най-голямата златна мина в Европа крие резерв от 10 млн. тройунции и се нарежда в Топ 10 на неразработените златни находища в света, а
разходите за добива се изчисляват на $350 за тройунция.
Gabriel Resources, канадската минодобивна група, която се очаква да емитира акции за $1 млрд. в Лондон за проекта, трябва да пресели стотици румънци и да изсече 1000 хектара гора. Според противниците проектът ще разруши един от най-красивите региони в Европа и ще нанесе вреди на околната среда заради използването на цианид при добива на злато. Регулаторът трябва да оцени екологичното влияние на проекта. В сюжета има всичко: главен изпълнителен директор, който вярва, че златото ще стигне $10 000, акционери, включително милиардерът Джон Полсън, и противници като Джордж Сорос, „Грийнпийс“ и „Приятели на Земята“. Екоактивистите са против проекта на Rosia Montana Gold Corporation (RMGC), в която Gabriel има 80,7%, и планират да предложат региона за включване в списъка на Световното културно наследство.
Според застъпниците мината ще създаде 3200 работни места в регион с 80-процентна безработица. Последните държавни мини бяха затворени през 2007 г. като условие за членството на Румъния в ЕС. Бяха затворени над 500 мини, а 200 000 работни места бяха закрити.
Gabriel бе основана от предприемача от румънски произход Франк Тимис, чието по-късно създадено предприятие Regal Petroleum бе глобено с рекордните £600 000 от Агенцията за финансов надзор (FSA) за серия подвеждащи съобщения между 2003 г. и 2005 г. Джонатан Хенри, главен изпълнителен директор на листваната в Торонто Gabriel, твърди, че мината е голям шанс за региона, който вече е замърсен. RMGC ще инвестира милиарди за отстраняване на щетите върху околната среда, нанесени за 2000 години. Пречиствателно съоръжение ще приведе водата в съответствие с международните стандарти. В момента количеството цинк в реката е 110 пъти повече от максималната позволена концентрация. Нивата на желязото са 64 пъти по-високи от предвидените от RMGC. Ще бъдат залесени и 1000 хектара. В новия Музей на минодобива са изложени римски артефакти. Минните тунели от над 140 км, сред които и 7 км от римско време, ще бъдат отворени за туристи.
Изследване на Oxford Policy Management прогнозира, че проектът на RMGC може да добива до 626 хил. тройунции злато на година и да генерира приходи от $7,5 млрд. от продажба на злато и сребро. Около $2,4 млрд. ще отидат при местни доставчици, а други $1,8 млрд. ще се влеят чрез данъци в бюджетите на регионалната и държавната администрация. Чуждите доставчици ще получат $1,7 млрд., а $1,3 млрд. ще бъдат нетните дивиденти за акционерите на Gabriel. Румънското правителство ще получи дивидент от своите 20,3%. Според RMGC ползата от проекта за румънската икономика ще е някъде около $19 млрд.
Президентът Траян Бъсеску лобира за проекта: „Време е да разработим нашите ресурси – злато, мед и сребро – с най-модерното оборудване. В момента цената ни позволява да го направим без субсидии.“ Кметът на Рошия Монтана Еуджен Фурдуй допълва: „Това е единственият шанс за работа на местните. Огромните ресурси ще бъдат разработени все някога, а аз искам това да стане сега, за да помогнем на икономиката.“
Румъния бе спасена през 2009 г. със заем от $10 млрд. от МВФ и въведе една от най-тежките рестриктивни програми в ЕС. Очаква се тази година ръстът да е 1,5%, а през 2012 г. - 2,7%. Дефицитът по текущата сметка е 5,5%, а 711 000 души от 22-милионното население са без работа. Nokia ще затвори завода си в Клуш-Напока и ще освободи 2200 души. В Рошия Монтана хората живеят с около 30% от средния доход.
Хенри вярва, че проектът на RMGC ще получи двете регулаторни разрешителни. По думите му той ще съхрани региона, а изтичането на цианид ще е наполовина на максимално разрешеното по европейското и националното законодателство. 6 до 12 месеца след изхвърлянето цианидът ще се разгради в природата и концентрацията му ще стане по-малка от тази в чаша кафе. Неясните величини засега са разрешителните и цената на златото, за която Хенри споменава, и $10 000 за тройунция. Румънските власти ще опитат да договорят много добри условия, но на този етап, както изглежда, сделка ще има.



По в. „Дейли телеграф“

Станете почитател на Класа