Идеята за бонуси при работа след определена възраст е положителна

Идеята на министър Тотю Младенов хората, които остават на пазара на труда и след пенсионната възраст да получават по 3% бонус за всяка изработена година, има рационална основа. Трябва обаче да направим съответните изчисления, защото наистина има хора, които искат да останат да работят на пазара на труда. Има и такива обаче, които чакат с нетърпение да навършат възрастта, за да може да се пенсионират. Така че не може да се подходи еднозначно.
След като има доброволен елемент в идеята обаче, считаме, че тя е позитивна, въпрос е да се направят разчети при каква пенсия какво се получава като увеличение, за да стане по-ясно. Сега през лятото е сезонът на почивките, така че не знам кога се планира да се събере Националният съвет за тристранно сътрудничество. В момента обаче, в който се каже, че ще има такъв, ние ще реагираме и ще се включим в него, защото това е мястото, където можем да споделим вижданията си. Още повече че идеята, която дава социалният министър, сме я разбрали от медиите, а бихме желали да я получим по-официално, да се съберем и да я обсъдим. Ако бъде предложена на тристранния съвет по принцип, бихме се отнесли положително към нея, но все пак искаме да разберем някои подробности.
По отношение на ситуацията с демографската картина у нас мога да кажа, че нещата не се определят като лоши, те са много по-лоши, трагични. Това би следвало да бъде обект на една много сериозна загриженост от което и да било правителство. Разбира се, няма ситуация, която е без изход, но трябва да има хора, които мислят с главите си и да са достатъчно свестни в политическия елит, за да знаят, че една такава програма се изпълнява с десетилетия.
Това, което на нас би ни се искало, е всяка година да се увеличава минималната заплата, но е много трудно да се правят дългосрочни прогнози. Ние винаги ще настояваме за увеличение на пенсиите и заплатите, защото нашата работа е социалният статус на българина да се повишава и да започне постепенно да се доближава до този на гражданите от европейските страни.

Станете почитател на Класа