Светът трябва да проучи петгодишния план на Китай

Ройтерс

До 2015 г. Китай ще бъде по-справедливо и по-зелено общество. По-високите доходи ще са увеличили потреблението, а промишлеността ще се е изкачила нагоре по технологичната стълба. Това горе-долу гласят годишният работен доклад и съпътстващият го петгодишен план за периода 2011 – 2015 г., който премиерът Вън Цзябао представи на сегашната сесия на китайския парламент.
„Бях много впечатлен от сериозното намерение на правителството да възстанови баланса на икономиката, като стимулира потреблението и промени производствената структура“, заяви Томо Киношита, икономист в Nomura в Хонконг.
Ако обаче четем между редовете, ще видим, че втората по големина икономика в света ще остане пристрастена към капиталовите разходи и през 2015 г. Държавата няма да освободи желязната си хватка върху финансовата система, а китайският външен излишък все още ще е ябълката на раздора за целия свят.
Стивън Грийн от Standard Chartered Bank в Шанхай заяви, че този случай зависи от гледната точка – дали чашата е наполовина пълна, или наполовина празна. „Няма абсолютно никакви признаци, че процентът на инвестициите от БВП намалява. Няма и признаци за либерализация на отрасъла на услугите, така че да се позволи на частния сектор да получи по-голям дял от икономиката“, смята Грийн.
И допълва, че Вън не е споменал никакви особени действия от правителството, за да се промени начинът на разпределение на доходите. Малкият дял на трудовите разходи в националната икономика е основната причина за незначителния принос, който потреблението има за китайския БВП.
Друг проблем е, че мощните държавни компании натрупаха огромни спестявания, но им се забранява да предоставят по-големи дивиденти на държавата, за да подпомогнат финансирането на социалните разходи.
На фона на подобни упорити дисбаланси Грийн очаква излишъкът по текущата сметка на Китай да остане 5-6% от БВП през следващите няколко години – рецепта, която ще ядоса още повече Вашингтон и Брюксел.

Смесена кошница

Речта на Вън разочарова западните финансови компании, които се надяваха, че Китай ще либерализира ръководената от държавата банкова система и недоразвитите си капиталови пазари, които са основна причина за лошото разпределение на толкова много капитал.
Разочаровани ще бъдат и реформаторите, които разчитат, че Китай ще модернизира системата си за регистрация на домакинствата, която не е променяна от половин век, за да позволи на мигриращите работници да се установят в градовете заедно със семействата си и да се влеят в редиците на градските потребители, които се радват на по-продуктивни работни места.
Като контрааргумент Киношита посочва плановете за повишаване на минималната работна заплата с най-малко 13% на година или 84% за петте години на плана.
„Това наистина ще увеличи доходите на мигриращите работници, което е добре за потреблението, допълва той. Ако Китай наистина успее да стимулира потреблението, можем да очакваме по-нисък излишък по текущата сметка и това може да успокои притесненията за адекватността на лихвените проценти.“
Петгодишният план е по-скоро скица, отколкото подробна схема – индикация за насоката на икономиката, а не пакет от задължителни цели за комунистическата партия.
„Аз се съсредоточавам върху това, което са откроили като приоритетни сфери за инвестиране и не се съмнявам, че ще изразходват предвидените държавни средства“, казва Анди Ротман от CLSA в Шанхай.
Вземете за пример целта на Вън за построяване на 10 млн. жилища за хора с ниски доходи само през 2011 г. и 36 млн. в периода 2011-2015 г. Задачата на натоварения строителен график е да успокои гнева на гражданите, които остават без собствен дом заради спекулативно високите цени на несубсидирания жилищен пазар. Ротман се съмнява, че бройката от 10 млн. ще бъде изпълнена. „Напълно убеден съм обаче, че ще похарчат страшно много пари за жилища на достъпни цени през тази година“, казва той.
Други цели хвърлят светлина върху амбицията на Китай да се превърне постепенно в икономика на знанието, движена от градските услуги.
Предвижда се урбанизацията да нарасне с 4% до 2015 г. на 51,5%, а делът на услугите от БВП да се покачи със същата стъпка на 47%.
Държавните разходи за образование (дълго пренебрегвано перо) ще скочат тази година на 4% от БВП при 3,2% през 2010 г. Бюджетът за научна и развойна дейност ще бъде увеличен постепенно на 2,2% от БВП до 2015 г. при 1,8% за миналата година.

Седем стратегически сектора

Китай се стреми към намаляване с 16% на енергийното потребление на единица БВП и определя като стратегически седем сектора, които трябва да съставляват 8% от БВП до 2015 г.
Това са енергоспестяване и защита на околната среда; следващо поколение информационни технологии; биотехнологии; нови енергийни източници; хибридни и електрически превозни средства; производство на скъпи машини; нови материали. Разумната мисия е тези сектори да заменят работните места в сфери като леката промишленост и текстилните изделия, които ще станат неконкурентоспособни с поскъпването на юана, цената на работната ръка и други вложени елементи в производството.
Стратегическият акцент върху „местните иновации“ създава условия за търкания със Запада, ако Пекин реши да се развива сам в тези нови сфери. Киношита обаче смята, че китайските фирми не могат да постигнат целите на комунистическата партия, без да внесат западна технология.
„Чуждестранните компании трябва да се подготвят за по-сериозна конкуренция в тези области, но вероятно ще им се открият и възможности – китайският пазар ще е много привлекателен предвид очакванията правителството да осигури субсидии и данъчни преференции за привличането на преки чуждестранни инвестиции в тях“, посочва специалистът.
Комунистическата партия контролира икономиката на страната. Тя има сериозен потенциал да мобилизира ресурси в преследване на поставените политически цели. Макар че годишният доклад на Вън и петгодишният план са предназначени основно за вътрешна политическа консумация, светът не бива да ги пренебрегва. „Можете да посрещате апатично петгодишните им планове и да се запитате как изобщо очакват да постигнат всичко заложено. Последните няколко пъти обаче до голяма степен успяха да го направят“, казва Ротман от CLSA.

Станете почитател на Класа