В началото на миналия век ли ще се връщаме?

Васил Велев, председател на Асоциацията на индустриалния капитал в България

Решението на управляващите да приемат пакет от мерки за наблюдение на цените на храните по веригата производител-преработвател-търговец изглежда доста странно. Комисии срещу спекулата ни връщат в началото на миналия век. При пазарната икономика конкуренцията се грижи за цените и ако някой продава по-скъпо от другите, той просто не продава и фалира. Авторите на идеята твърдят, че в условие на поскъпване на цените на суровините в световен мащаб, се наблюдавало и липса на пазарна логика при поскъпването на някои продукти за изключително кратко време. Затова съществува обаче и Комисия за защита на конкуренцията, която трябва да следи да не се правят картелни споразумения по веригата производител-преработвател-търговец. При монополните доставчици съществува органът ДКЕВР, който лимитира и определя цените. Когато има хиляди доставчици, производители и търговци на една стока, всъщност конкуренцията между тях определя цената и фактора търсене и предлагане.
При функционираща пазарна икономика действията на една такава комисия срещу спекулата в зависимост от правомощията, които има, може да доведе до фалит на предприятия и производители. Защото ако някой каже: „Вие ще произвеждате тази стока на тази цена“, а себестойността й е по-висока, трябва да се каже и кой ще плати разликата. В противен случай производителите ще спрат да произвеждат, вносителите ще спрат да внасят и ще се получи дефицит. Следва купонната система.
Не звучи убедително, когато има хиляди производители на една стока и десетки хиляди търговци, те помежду си да са постигнали престъпен сговор как да вдигнат цената. Ако някой продава по-евтино, всички ще купуват от него, а той ще направи голям оборот и ще спечели много. Тогава всички ще се втурнат да правят като него, а цената ще отиде на пазарното си ниво. Всъщност може чрез административни средства цената да бъде определяна и регулирана. Но тогава някой трябва да плаща разликата между себестойност и фиксирана цена, щом тя е по-ниска от себестойността. Но кой да е този някой и откъде да вземе парите в условия на валутен борд? На този въпрос аз не мога да отговоря.

Станете почитател на Класа