Силата на търговските улици се завръща

Иглика Йорданова, мениджър „Търговски площи“, Colliers International

Търговските центрове в столицата се радват на нисък процент свободни площи, което показва, че повечето площи, излезли на пазара през пролетта на 2010 г., са били усвоени до края на годината. През 2011 г. в София няма да има нови откривания, и това ще даде възможност на съществуващите търговски центрове да намерят своята ниша и да засилят конкурентоспособността си. Откритите през втората половина на 2010 г. молове в страната стартираха със значително по-висок процент незаети площи в сравнение с вече съществуващите. Някои от тези търговски центрове, които към момента на откриването имаха по-малко от 50% работещи магазини, все още срещат трудности при намирането на подходящи наематели. Това е особено валидно за градовете, където пазарът е вече наситен, съдейки от съотношението между отдаваеми търговски площи на всеки 1000 души от населението (такива градове са например Русе, Стара Загора и Варна).
Въпреки продължаващия спад в икономиката търговците започват да проявяват оптимизъм. Големите международни компании се придържат към плановете си за експанзия и търсят нови възможности за търговски площи през 2011 г. Местните и по-малки търговски оператори са по-предпазливи, като се фокусират основно върху оптимизация на разходите.
През 2011 г. предстои да отворят още два мола: „Сентрал мол Марково тепе“ (16,000 кв. м) в Пловдив и „Дунав мол“ в Русе (23,300 кв. м), които ще прибавят нови 39,300 кв.м към съществуващите модерни търговски площи в страната. Предстои изграждането на два големи проекта в София – „София ринг“ (70,000 кв. м), разположен до първия магазин на IKEA в България, и „Парадайс център“ (75,000 кв. м), но те ще отворят врати през 2013 г.
Възвръщането на силните позиции на търговските улици предстои, като успехът им няма да се дължи само на по-ниските наемни нива или на ценообразуване на наемите, но и на други фактори, като окрупняване на имотите, подобряване на инфраструктурата на или в близост до главни улици (нови метрорадиуси, цялостна подмяна на настилки и облик на база еврофондове) и др.

Станете почитател на Класа