За малък пазар като България 29 банки са достатъчни

Виолина Маринова, председател на АББ и изпълнителен директор на Банка ДСК

Лицензите за извършване на дейност в банковия пазар в страната ги дава Българската народна банка и не смятам, че на нашия пазар има толкова голямо търсене. Като цяло навлизането на нови играчи зависи от много неща. Не е ясно каква дейност смятат финансовите институции да развиват у нас, освен това не се знае в коя насока, в кой отрасъл и дали въобще имат някакви други интереси. Има много неизвестни.
Иначе 29 български банки за една толкова малка държава като нашата не е никак малка бройка и са достатъчни. Пазарът е отворен и ние не можем да забраним да влезе която и да е финансова институция.
През миналата година печалбата на банковата система се сви и не очаквам ръстове и през тази. Смятам, че през 2011 г. ще има спад, защото всичко зависи от качеството на портфейлите, което не се очертава да е изключително добро. Вече доста време банките дават възможност на фирмите да преструктурират заемите, но това не може да продължава до безконечност, защото трябва да се обслужват тези кредити. Като цяло обаче това е много индивидуално при всеки кредит и не може да се коментира за цялата система.

Станете почитател на Класа