Пактът преповтаря критериите за влизане в еврозоната

Проф. Иван Ангелов, икономист

Пактът за финансова стабилност е напълно ненужен, тъй като преповтаря критериите за влизане в еврозоната. Българската икономика трябва да се преструктурира изцяло, защото тя разчита основно на износ. През 2008 г. износът на Българи на човек от населението е 2010 евро, докато в Унгария е 4 пъти, а в Словакия – 6 пъти по-висок. Да не говорим за Белгия, която изнася 30 хил. евро, Холандия – 26 хил. евро на човек от населението. Огромен потенциал има за растеж в България, но за да стане това, са нужни две неща – тотална структурна и технологична модернизация на икономиката. (За уточнение ще кажа, че ползвам данните от 2008 г., защото през 2009 г. започна кризата и не е показателна, а за 2010 г. още не са изнесени официални резултати.) В същото време голяма част от БВП се дължи на вътрешното потребление, а то не се оживява.
Моите прогнози са, че през 2011 г. растежът на БВП ще е между минус един и един процент, което е пренебрежимо малко и няма да доведе до справяне с високата безработица. На България е нужен растеж от поне 3%. Ще наблюдаваме какво ще стане в строителството, защото има ли растеж в този сектор, това е предвестник за общо стопанско оживление. По данни на статистиката издадените разрешения за строителство на жилища през четвъртото тримесечие на 2010 г. са с 12,1% по-малко в сравнение с предходното. Жилищата са с 20,6% по-малко на брой, а застроената площ - с 15% по-малко. Следователно по линия на жилищното строителство не може да се очаква оживление.
Инфлацията, която миналата година беше 4,5%, тази година очаквам в най-добрия случай да бъде 4%-5% в резултат на поскъпването на енергийните и на хранителните продукти. Ако обаче процесът, който започна в арабските страни, продължи и в други държави, смущенията, особено в енергийния пазар, могат да нараснат и това да доведе до още по-висока инфлация.
Нямаме особено голям потенциал за увеличение на износа. В най-добрия случай повече от 5-7 на сто, в най-добрия случай – 10% увеличение на износа. Крайното потребление има 94% от брутния продукт, така че от него зависи ще има ли растеж или не, а не толкова от износа. Износът трябва да е много висок, за да тегли напред икономиката.


(Изказването е направено по време на дискусия за рисковете и предизвикателствата пред българската икономика.)

Станете почитател на Класа