Два са двигателите ни за икономически растеж

Димитър Бранков, зам.-председател на Българската стопанска камара

Българската стопанска камара по принцип подкрепя Пакта за финансова стабилност на министър Симеон Дянков. Но и без да го пише в конституцията, много от тези принципи на фискално управление, които сега четем в проекта за финансова устойчивост, така или иначе съществуват, законово определени и приети от българското Народно събрание. Не са чак толкова много икономиките в света, които работят в условията на валутен борд, и те не са от водещите, с изключение на две-три търговски точки като Сингапур и Хонконг. Всички останали са периферни за световния икономически обмен, в т.ч. и българската икономика.
Години наред България имаше икономически ръст от порядъка на 5-6% при условия на голям ръст на преките чуждестранни инвестиции, сваляне на данъците, намаляване на осигурителните ставки. Но не може да се разчита в перспектива на още намаляване на данъчните и осигурителните задължения. Очевидно няма как в условията на валутен борд и рецесия да има увеличение както на данъчните, така и на квазиданъчните ставки или на социалноосигурителните ставки, както се случи миналата година. Всичко това няма как да води до стимулиране на бизнеса, а и не дава положителни сигнали за потребителите.
Два са двигателите за икономически растеж и те са увеличаване на износа и на преките чуждестранни инвестиции. Това е учебникарско правило. България не е изчерпала всичките си възможности за износ, въпреки че в краткосрочна перспектива може би това изглежда така. Очевидно е, че тя, като традиционно земеделска страна, е развила индустрията си за 40-50 години на базата на добавената стойност на генерираното от селското стопанство и реинвестирано в индустрията. Очевидно може много да се направи за използването на природните дадености на страната.



(Изказването е направено по време на дискусия за рисковете и предизвикателствата пред българската икономика.)

Станете почитател на Класа