Страните от БРИК с втори спад на акциите за десетилетие

„Блумбърг“

Акциите в развитите държави поскъпват за първи път от 1998 г. насам, докато тези в нововъзникващите пазари отбелязват спад. И това е сигнал, че САЩ отново поемат ролята си на двигател на световния ръст, подпомогнат от възстановяването в Европа.
Индексът MSCI World на акциите в 24 държави се е повишил с около 6,1% от началото на годината, което е най-доброто начало от 13 години насам, а индексът на нововъзникващите пазари MSCI Emerging Markets, следящ котировките на акциите в държави като Бразилия, Русия, Индия и Китай, е паднал с 2,7%. Индексът на Morgan Stanley, следящ котировките на акциите на компании като Archer Daniels Midland и Deere, който е изготвен така, че да се повишава, когато прогнозите за инфлацията отговорят на целите на Фед, се увеличи с 46% от август, което е почти двойно в сравнение с ръста на индекса Standard & Poor's.
Стойността на акциите в нововъзникващите пазари надхвърляше тази на ценните книжа в развитите държави през всяка година от изминалото десетилетие с изключение на 2008 г., но в момента пада, тъй като Бразилия, Русия, Индия и Китай се борят с инфлацията. Thornburg Investment Management и Barclays очакват по-големи увеличения на стойността на акциите в развитите пазари, след като германският канцлер Ангела Меркел и френският президент Никола Саркози обещаха да предотвратят разцепването на еврозоната, а Фед напредва по схемата за закупуване на американски дългови книжа на стойност $600 млрд., за да стимулира растежа.
„Расте апетитът към риска, обвързан с акциите на развитите пазари, заяви Уилям Фрайс, който управлява базирания в Санта Фе Thornburg International Value Fund на стойност $26,7 млрд., чиито книжа надминават по стойност тези на 92% от конкуренцията й от 2006 г. насам. В началото на годината светът се обърна с главата надолу. През последните две-три години в развитите пазари не се вливаше много капитал, но това е на път да се промени.“

Азиатската финансова криза

Последният път, когато индексът на развитите страни изпревари индекса на новоразвиващите се икономики с толкова силно темпо още в началото на годината, беше в далечната 1995 г. През следващите три години той се увеличи с 47%, а този на нововъзникващите пазари падна с 4,2% в края на 1997 г. след азиатската финансова криза.
След това индексът MSCI World започна да изостава след индекса на нововъзникващите страни средно със 16 процентни пункта годишно от 2001 г., но по време на финансовата криза през 2008 г. се представи по-добре, като изгуби 42% спрямо 54% загуба на нововъзникващите пазари.
Инвеститорите предвиждат, че САЩ, чийто БВП е почти три пъти по-голям от този на Китай и Япония, ще задвижат световния икономически растеж. Износът на САЩ на стойност $203,5 млрд. през декември отбеляза най-сериозен скок за период от две години. Индексът на потребителското доверие на Conference Board скочи до близо тригодишен връх през януари, а Институтът за управление на доставките в Чикаго заяви, че бизнесът през януари се е разраснал с най-високи темпове от юли 1988 г.
Основният индекс S&P 500 на щатските акции затвори търговията при 32-месечен рекорд от 1343,01 на 18 февруари. Той се е увеличил почти двойно от март 2009 г. насам и е отбелязвал повишение в рамките на три поредни седмици, тъй като корпоративните печалби надминаха прогнозите на Уолстрийт за осем поредни тримесечия и повишиха равнището на S&P 500 до осеммесечен рекорд. Миналата седмица MSCI World регистрира загуба от 1,6%. MSCI Emerging Markets за 21 държави отбеляза скок с 2,8%.

Най-големият фондов пазар в света

Гърция, Италия и Испания водят ръста на развитите пазари с печалби, надхвърлящи 9,6% през тази година. Акциите в тези държави, които са сред най-задлъжнелите в Европа, се възстановиха от най-лошото си представяне през 2010 г. на фона на растящото доверие, че Франция и Германия ще поддържат стабилността на еврото. Единната валута поскъпна спрямо 13 от 16-те си основни конкурентни валути тази година, включително бразилския реал и южноафриканския ранд, след като през 2010 г. изостана до 15-о място.
Инвеститорите наливат пари във взаимни фондове за акции в САЩ – най-големия фондов пазар в света на обща стойност от $16,6 трлн. Местните играчи в този сектор са регистрирали нетен приток от $4,92 млрд. през седмицата до 9 февруари, което е повече от почти всеки друг момент в последните две години по данни на Investment Company Institute, базирана във Вашингтон браншова организация. Акциите на неамерикански компании са привлекли $928 млн.
“Перфектното портфолио би било с най-сериозен акцент върху активи от развития свят, твърди Манприйт Гил, базиран в Сингапур стратег към Barclays Wealth, която управлява около $225 млрд. Там се случват повечето изненади в икономически аспект.”
Развитите нации, възстановяващи се от най-тежката финансова криза след Голямата депресия, поддържат ниски лихви, като Фед запазва близко до нулата равнище от декември 2008 г. насам.
Лихвените деривати показват, че според трейдърите американският икономически растеж няма да доведе до неконтролируема инфлация. Форуърдните контракти по десетгодишните лихвени суапове, които позволяват на инвеститорите да заключат плащанията с фиксирана лихва за период от едно десетилетие, се покачиха на 5,38%, където бяха и преди началото на кризата през 2008 г.
Страните в еврозоната надвишиха тавана на ЕЦБ за инфлацията и въпреки това бенчмарк лихвата й остава рекордно ниска на 1% вече близо две години. Германската икономика отбеляза ръст от 3,6% през 2010 г., най-високия темп за двадесетте години от обединението на страната. Гръцката се сви с 4,5%, а тази на Испания с 0,2%.
Опитите на централните банки в нововъзникващите икономики да се борят с инфлацията дърпат акциите там назад, пояснява Гил. Бразилия вдигна основната лихва по междубанковото кредитиране с 0,5% на 11,25%.
Индия коригира лихвените проценти до двугодишен връх на 25 януари. Китай на два пъти тази година нареди на кредиторите да заделят повече пари като резерви. В края на януари Русия покачи изискванията си към банковите резерви за пръв път от 2009 г. насам, за да овладее инфлацията, отчела най-сериозен ръст за последната година.

Станете почитател на Класа