Строс-Кан призова еврозоната да спечели доверието на пазарите

“Блумбърг“

Управителният директор на Международния валутен фонд Доминик Строс-Кан заяви, че лидерите на Европейския съюз трябва да убедят инвеститорите, че са в състояние да се справят с дълговата криза в региона. И заяви увереността си, че ще последват съвета му до края на следващия месец.
„Пазарите не са всичко, но са много важни, подчерта Строс-Кан в интервю за телевизия „Блумбърг“. За да върнат доверието на инвеститорите, трябва да предприемат действия, които ще бъдат видими и разбираеми не само за пазарите.“
След като спасиха Гърция и Ирландия, лидерите на Европейския съюз вече се стремят към реформа на принципите на управление в 17-членната еврозона и към създаването на система за предоставяне на финансова подкрепа на други евространи. Преговорите ще продължат като част от подготовката за двете срещи на европейските лидери в Брюксел следващия месец, но процесът по взимане на решения на равнище ЕС е регистрирал сериозно забавяне по пътя към изхода от кризата, която започна преди повече от година.
Ако решението „бъде взето прекалено късно, ще се окажат изпреварени от вълната на недоверие“, предупреди Строс-Кан в интервю след срещата на финансовите лидери на Г-20 в Париж. „Разговарях с най-влиятелните лидери в Европа и мисля, че те разбират прекрасно необходимостта от създаване и следване на цялостен подход. И съм доста уверен, че ще лансират подобен план до края на март.“
Политическата съпротива срещу трансфера на фондове между различните евространи все още може да осуети постигането на работещ план. Правителствените облигации на Гърция и Португалия регистрираха спад тази седмица, след като Германия се ангажира да подкрепи усилията на ЕС за промени в европейския спасителен фонд на стойност 440 млрд. евро за задлъжнелите страни, като изисква в замяна мерки за повишаване на конкурентоспособността на европартньорите си.

Тежкото бреме на Германия

Правителството на германския канцлер Ангела Меркел вероятно ще бъде натоварено с най-тежкото бреме като следствие от спасителния механизъм. Изправена пред трудни избори в Хамбург, които в крайна сметка загуби, Меркел преговаряше за цялостен европейски план за защита от дълговата зараза, която вече повиши доходностите по суверенните облигации на някои еврочленки до рекордно високи равнища в историята на еврозоната.
„Не очаквайте от мен да кажа, че изборите са лошо нещо, отговори Строс-Кан на въпроса, дали се опасява, че политическите проблеми може да осуетят постигането на споразумение. Колкото по-напрегнато е на националната политическа сцена, толкова повече намалява способността за защита на някаква ясна държавна позиция.“
Финансовите министри от еврозоната пренасочиха усилията си от краткосрочния кризисен мениджмънт с решението отпреди седмица, според което чрез т.нар. постоянен спасителен механизъм, който ще започне да действа през 2013 г., ще може да се отпускат кредити за 500 млрд. евро, т.е. двойно повече пари от заделените след гръцката криза през миналата година. По сегашния механизъм пък МВФ ще добавя по 50 цента за всяко евро, отпуснато от европейските правителства.
Строс-Кан не е единственият, който засилва натиска върху правителствата на страните от ЕС. Президентът на Европейската централна банка Жан-Клод Трише предупреди лидерите на еврозоната, че трябва да се преборят за доверието на облигационните инвеститори.
„Призоваваме всички правителства в Европа без изключение да приложат плана, с който разполагат, колкото е възможно по-стриктно и убедително“, сподели Трише на пресконференция в Париж след срещата на Г-20. И добави: „Призивът ни е насочен най-вече към Португалия, но и към други страни. Правителствата трябва да се постараят да бъдат достатъчно убедителни и да спечелят доверието на пазарите.“
Строс-Кан, който според допитванията до общественото мнение във Франция се оказва най-популярният потенциален кандидат за президент на изборите през 2012 г., подчерта и необходимостта правителствата от еврозоната да намалят задлъжнялостта си в следващите години. Според него най-лесният път към този успех минава през увеличаване на темпа на икономически растеж.

Нужният растеж

„Няма как да продължим да функционираме при дълг в размер на 100% от брутния вътрешен продукт, заяви Строс-Кан на пресконференция. Най-важното нещо обаче са не икономиите в бюджета, а растежът. Трябва да намерим механизми за активизирането му, защото без него, каквото и да правите за свиване на фискалните дефицити и дълговете, европейската икономика няма да се възстанови.“
Пред журналистите шефът на МВФ говори още за необходимостта от подобряване на заетостта и намаляване на социалното неравенство – коментари, насочени по всяка вероятност към френските избиратели. Бившият финансов министър от партията на социалистите, номиниран за поста в МВФ от Саркози през 2007 г., бе на кориците на две от трите най-големи национални списания миналата седмица. Съпругата му Ан Синклеър бе цитирана от седмичното издание „Поан“ да казва, че не иска той да остава втори мандат във Вашингтон, където е седалището на фонда.
Строс-Кан е с по-висок рейтинг на одобрение от президента Никола Саркози и преднината му расте, показва публикувано на 16 февруари социологическо проучване на Ifop по поръчка на сп. „Пари мач“. На въпрос, кого от двамата предпочитат, 64% от анкетираните посочват Строс-Кан срещу 33% за Саркози, съобщава институтът. Разликата бе 29% процентни пункта през юли и 21% миналия март, припомня Ifop.
В интервюто си за телевизия „Блумбърг“ Строс-Кан избегна въпросите, дали възнамерява да се кандидатира за президент. „Децата ми са тук, колкото повече време прекарвам във Франция, толкова по-добре, каза той. Харесвам ресторантите и разходките по улиците, но честно казано, съм доста зает в момента и нямам време да мисля за много неща извън работата ми.“

Станете почитател на Класа