Лийканен може да се окаже компромисният вариант за президент на ЕЦБ

„Блумбърг“

Финландец с афинитет към джаза и репутация на човек, търсещ винаги консенсус, може да се очертае като компромисна кандидатура за ръководната позиция в Европейската централна банка, от която се очаква да премине към първата серия увеличения на лихвите за последните три години.
Шансовете на Ерки Лийканен за президентския пост в ЕЦБ са нараснали след оттеглянето на фаворита Аксел Вебер от Bundesbank миналата седмица, казват икономистите Джулиан Калоу от Barclays Capital, Йенс Зондергаард от Nomura International Plc и Тийна Хелениус, главен икономист за Финландия в Svenska Handelsbanken AB.
Според парламентаристи, които познават Лийканен, и редица икономисти най-силните качества на управителя на Финландската централна банка са дипломатичността и уменията му за работа в екип, усъвършенствани през 14-годишния му престой в структурите на Европейската комисия. Тези умения ще са му нужни за направляването на дебата между 23-мата чиновници, ако замени Жан-Клод Трише като президент на ЕЦБ през октомври в тримесечието, за което икономистите предричат вдигане на лихвите.
„Подходът на Лийканен е да гради широка подкрепа, заяви в телефонно интервю Хелениус от Handelsbanken в Хелзинки. Той не е рисков играч.“
Изненадващото оттегляне на Аксел Вебер, един от най-активните борци срещу инфлацията в Европа, направи непредсказуемо състезанието за заместник на Трише. Сред потенциалните съперници на Лийканен са централните банкери Марио Драги от Италия и Ив Мерш от Люксембург. Германецът Клаус Реглинг, ръководител на стабилизационния фонд на Европейския съюз, може също да влезе в сметките, макар да му липсва опит в паричната политика.

Лихвеният дебат в еврозоната

Вероятно една от първите задачи на Лийканен, ако спечели, ще е да реши дали да вдигне лихвите като мярка срещу инфлацията в еврозоната. Потребителските цени се покачват с най-високото си годишно темпо за последните повече от две години.
„Лийканен преговаря умело и предприема инициативи, вместо просто да слуша“, казва финландският депутат Перти Салолайнен, работил съвместно с финансиста за влизането на Финландия в Европейския съюз през 1995 г.
Зондергаард от Nomura твърди, че дипломатичността е основно изискване за президентския пост в ЕЦБ, „особено при помиряването на конфликтните интереси на страните от ядрото и периферията“. „Предвид това е по-вероятно да спечели кандидатура от по-малка държава в еврозоната“, смята той.
Лийканен, третият финландец изобщо в съвета на ЕЦБ, не е професионален централен банкер, тъй като започва кариерата си в Bank of Finland едва през 2004 г. Той бе финансов министър при възхода на скандинавската икономика през втората половина на 80-те години и замина за Брюксел точно когато растежът падна. Следват два поста в Европейската комисия – с ресор съответно бюджет на Европейския съюз и информационни технологии.

„Наистина страхотен кандидат“

„В действителност той е наистина страхотен кандидат, заяви пред „Блумбърг“ на 9 февруари Ристо Сийласмаа, член на борда на директорите в Nokia, най-големия производител на мобилни телефони в света. Никога не съм чувал някой да критикува работата, която той свърши за Еврокомисията, и това е наистина впечатляващо.“
Дори и да е така, фактът, че сънародникът му Оли Рен е еврокомисар по икономическите и паричните въпроси, ще направи почти невъзможно назначението на Лийканен, заяви Вернер Ланген, германски евродепутат и християндемократ. „Всъщност Лийканен би бил изключително подходящ за поста, добави Ланген. Но при положение че Оли Рен е комисар, това е немислимо.“
Калоу от Barclays не е съгласен и твърди, че отговорните лица много силно желаят да изберат правилния човек и този им стремеж може да преодолее всички притеснения относно националността на кандидата. И макар за него Лийканен да не е фаворит за мястото, той все пак смята, че финландецът има шанс да бъде избран, защото идеологията му е близка до тази на Трише.
„Той може да бъде сравняван с Трише – енергичен, но прагматик, смята Калоу. Никога не съм го чувал да говори с песимизъм за паричната политика.“
И докато преди дни Лийканен подаваше кандидатурата си за втори мандат като управител на Финландската централна банка, финансовият министър на Финландия Ирки Катайнен заяви пред репортери, че на срещата в Брюксел колегите му от еврозоната не са коментирали кой ще наследи Трише на поста.

Най-младият депутат в Хелзинки

Преди да стане известна новината за оттеглянето на Вебер миналата седмица, всички смятаха, „че изборът зависи от Германия и Италия, т.е. Вебер или Драги“, отговори Катайнен на въпроса, дали ще предложи Лийканен за кандидат. И добави: „Трябва да видим как ще се развият нещата.“
Лийканен е най-младият финландец, който някога е избиран в парламента. 18-годишната му кариера в законодателните зали започва през 1972 г., когато е едва на 21 години. Учил е политология с акцент върху икономиката и получава магистърска степен от Университета в Хелзинки през 1975 г.
Като горещ любител на джаза Лийканен организираше редовни джаз обеди по време на престоя си в Брюксел и беше член на надзорния комитет на годишния джаз фестивал „Пори джаз“, който се провежда на западното крайбрежие на Финландия. През 2007 г. той убеди Трише да изнесе реч като съпътстваща проява на фестивала.
Лийканен организира и маратони, почитател е на бягането в пресечена местност и ски бягането и дори е участвал в състезания с колеги. Вебер взе участие заедно с Лийканен в състезанието по ски бягане „Васколихийхто“, което се проведе във финландската част на Лапландия. Тогава Вебер пробяга 20-километрово трасе за 1 час, 57 мин и 31 сек и изпревари Лийканен с 8 секунди.
В състезанието за топпозицията в ЕЦБ обаче Вебер отпадна, докато Лийканен продължава борбата за медала.

Станете почитател на Класа