Онлайн хазартът създава данъчни проблеми

Пиер Турние, представител на Европейската асоциация за дистанционни залагания

Европейската асоциация за дистанционни залагания е сред най-големите в света. Имаме представителства в Брюксел и в Лондон, тъй като пазарът на онлайн залагания в Обединеното кралство е най-големият в Европа. Дистанционните залагания са регулирани от националните регулатори, но те трябва същевременно да се придържат към един стриктен морал и кодекс по отношение на социалната отговорност. Ние считаме, че е от наш интерес да имаме добре регламентирани пазари, особено в областта на проблемните хазартни игри и хазарта сред малолетните. Имаме голям опит в сътрудничеството ни със законодатели. Популяризираме недискриминационно и регламентирано залагане. Нашите членове трябва да са икономически и жизнеспособни организации, които са отворени към пазарите в цяла Европа.
Правните аспекти на онлайн хазарта са от особено значение, защото интернет пространството предлага свободна среда. От правна гледна точка това повдига сериозни проблеми във връзка с европейското право. Това се дължи на трансграничния характер на интернет. Хазартът и онлайн залаганията определено са привлекли вниманието на Европейската комисия и тя е завела няколко дела за нарушения на европейското право срещу редица страни, които не спазват общото законодателство. Държавите в ЕС, които се стремят да регламентиран онлайн игрите, се сблъскват с проблемите на данъчното облагане.
За съжаление няма официални цифри за дистанционния сектор колко залози са получили членове на Европейската асоциация за дистанционни залагания от български клиенти, колко данъци сме платили или какви са приходите, генерирани от българския пазар. В момента, в който има подходящ, регулиран лицензионен режим в България, ще имаме конкретни данни за всички оператори от Европа и България. Едва тогава ще сме в състояние да изчислим какви приходи са генерирани. Колкото до това, колко данъци са платили наши членове на българската хазна - цифрата е нула. Досега нашата асоциация не е предприемала мерки срещу компании, които оперират в България, без да имат лиценз от Комисията по хазарта. Затова смятам, че ако българското правителство въведе валиден лицензионен режим, ще има членове на нашата асоциация, които ще кандидатстват за лиценз в България.

Станете почитател на Класа