Всеки залог и печалба да се регистрират в НАП

Ангел Ангелов, правен консултант на Българската асоциация на развлекателни и хазартни игри

Смятам, че сега подготвяният проект за нов Закон за хазарта отново ще позволи да има изтичане на средства и свиване на работни места в хазартната индустрия. Години наред сигнализираме, че в проекта няма и дума за забрана на банкови транзакции или за някакъв контрол на паричните преводи, нито дума за блокиране на сайтовете освен изречението за филтриране, което ще се прави по заповед на председателя на Комисията по хазарта. Не се включва и в този законопроект нашето предложение всеки залог и всяка печалба да се регистрират в НАП. Съществен недостатък на проекта е тоталната забрана на легалните оператори да рекламират, докато нелегалните безнаказано предлагат услугите си.
Проектът за Закон за хазарта реално е насочен към сега действащите оператори на българския пазар. Няма нужда да се регулира един утвърден модел по нов начин, просто трябва да се вземат предвид напредналите технологии и да се мисли за българския бизнес. Може би трябва да възприемем примера на белгийската политика с т. нар. Лиценз+, т.е. организаторите на хазартни игри да доказват, че парите им са с чист произход.
Трябва да има пълно изследване на паричните средства, яснота на физическите субекти, които участват в юридическите лица, за да се получи лиценз за оператор на хазартни игри.
Нашите предложения са ясни и те напомнят френския модел. В него има забрана за организиране на хазартни игри без получаване на съответното разрешение, контрол на транзакциите на организатора, което означава, че всеки залог и печалба да се регистрират в НАП. Контрол на банковите транзакции от и към такива организатори и забрана за извършване на транзакции под формата на залози към нелегални оператори. Сред мерките, предприети от френското правителство, влизат и такива, като блокиране на интернет сайтове на организатори, които нарушават правилата. Това са елементарни мерки и тяхното прилагане не е толкова сложно. Дори Европейската асоциация за дистанционни залагания призна правото на Франция да регулира сама онлайн пазара на хазарт.

Станете почитател на Класа