Няма да има избори три в едно

Доц. Антоний Гълъбов, политолог

Засега не виждам елементи на политическа криза въпреки усилията такава да бъде предизвикана. За да има криза, правителството трябва да е в невъзможност да управлява. Ситуацията не е такава и затова няма вероятност премиерът да подаде оставка. Отмина и моментът, в който ГЕРБ можеше да има полза от предсрочно прекратяване на мандата по собствено желание. Моята теза е, че тази година категорично няма да имаме избори три в едно (бел. ред. - местни, президентски и парламентарни).
Има обаче сериозна конфронтация, която буди много въпроси. Ставащото в момента е част от политически сценарий, който ще тормози всички до края на 2011 г. Най-вероятно се използват отделни хора от т. нар. специални служби или, ако става дума за мрежа, центърът на тази мрежа е извън ДАНС и партиите от опозицията. А БСП доста неумело се опитва да се възползва от напрежението. От друга страна, в средите на самите служби за сигурност няма необходимата политическа цел, която би могла да доведе до подобни действия.
Много важно е в тази ситуация министър-председателят да се опита да формулира дневен ред на страната. Ако Бойко Борисов успее в следващите дни да формулира политически дневен ред, различен от този, в който беше въвлечен, това би могло да минимизира щетите. Със сигурност щети ще има, но това не означава, че ГЕРБ са изчерпали ресурсите си за управление.
Иван Костов е прав, когато казва че става дума за пожари, скриващи политическия хоризонт. В края на 2010 г. аз нарекох това „стратегия на малките пожари“. Очевидно е, че има опит да бъде подменен целият дневен ред на обществото и да се занимаваме с дейността на една група хора, които понастоящем не са в състояние да диктуват развитието на страната.
Това, което е много важно в момента – а то е и политическа отговорност на министър-председателя, е да бъде пренесен този разговор на полето на институциите. Сега единствената институция, която трябва да бъде чута, е прокуратурата. Това е институцията, която е в състояние да парира подобни организирани атака. Става дума за добре организирана атака с много ясни политически цели. В известна степен това е тест за способността на българските институции да защитават демокрацията.

Станете почитател на Класа