Какво е инициативата „Един пояс, един път“?

Какво е инициативата „Един пояс, един път“?
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    18.10.2023
  • Share:

Пекин е домакин на 3-ия форум за международно сътрудничество „Един пояс, един път" от 17 до 18 октомври. Тази година темата е Висококачествено сътрудничество: Един пояс, един път: заедно за общо развитие и просперитет. Събитието събира представители от над 130 държави. На 17 октомври във форума участва руският президент Владимир Путин.
Инициативата „Един пояс, един път" е глобален стратегически проект за развитие на транспортни коридори, свързващи по суша или море повече от 60 държави в Азия, Африка и Европа, и формирането на търговско и икономическо пространство с участието на тези страни. Концепцията беше представена от китайския президент Си Дзинпин през 2013 г. Днес инициативата „Един пояс, един път" е гръбнакът на външноикономическата и външната политика на Китай.
Инициативата включва няколко проекта. На първо място, това са „Икономическият пояс на Пътя на коприната" и „Морският път на коприната" за 21 век. Тези проекти, предложени от Си Дзинпин през 2013 г., бяха кръстени на древния Път на коприната, път на каравани, свързвал Китай и Европа през Централна Азия през 2 век пр.н.е. - 15 век от н.е.
Първият проект включва формирането на търговско-икономическо пространство по протежение на транспортни коридори, свързващи Китай с Югоизточна, Южна и Централна Азия, Русия и Европа по суша. Вторият свързва крайбрежните райони на Китай с Югоизточна и Южна Азия, Близкия изток, Източна Африка и Европа, както и страните от Южния Пасифик.
През 2015 г. беше добавен проектът „Цифров път на коприната", който стимулира развитието на цифровата взаимосвързаност на страните, участващи в инициативата: полагане на оптични кабели и 5G клетъчни мрежи, създаване на центрове за съхранение на данни, използване на сателитна навигация и развитие на електронната търговия.
През 2018 г. Китай инициира проекта „Полярен път на коприната", който включва координиране на стратегии за развитие с арктическите държави, за да се улесни създаването на морски икономически коридор между Китай и Европа през Северния ледовит океан.
Очакваната времева рамка за изпълнението на тези проекти от инициативата „Един пояс, един път" е 30 години.
Проектите се финансират от китайски банки и фондове, включително Китайската банка за развитие, Експортно-импортната банка на Китай и Фонда за пътя на коприната, създаден през 2014 г., както и редица международни финансови институции, включително Азиатската банка за развитие и Азиатския Банка за инфраструктурни инвестиции.
Китай изгражда взаимодействие с партньорите си на двустранна основа. Към момента в рамките на инициативата китайската страна е сключила споразумения със 150 държави и 30 международни организации. Проектите на инициативата се изпълняват в страни от Евразия, Африка, Латинска Америка и Западна Европа, като обхващат две трети от всички страни и повече от 60% от населението на света.
Русия не участва пряко в инициативата, но я подкрепя. През 2015 г. Руската федерация и Китайската народна република подписаха споразумение за свързване на Икономическия пояс на Пътя на коприната и Евразийския икономически съюз, интеграционно икономическо обединение, в което членуват Армения, Беларус, Казахстан, Киргизстан и Русия.
Според уебсайта на китайското правителство за периода от 2013 г. до 2022 г. търговският оборот между Китай и страните, участващи в инициативата „Един пояс, един път", възлиза на 19,1 трилиона долара със среден годишен ръст от 6,4%. Общият обем на инвестициите надхвърли 380 милиарда долара, включително преките инвестиции на Китай в участващите страни в размер на над 240 милиарда долара. Само през първата половина на 2023 г. търговският оборот между Китай и страните от пояса, един път е нараснал с 9,8% на годишна база. Делът на този показател във външнотърговския оборот на Китай достигна 34,3%. Повече от 3000 проекта с инвестиционен обем от почти 1 трилион долара вече са реализирани чрез инициативата „Един пояс, един път".
Източник: ТАСС-ФАКТБОКС, Превод: Ш.Меламед

Станете почитател на Класа