Стартират доставките на руски газ за Узбекистан през Казахстан

Стартират доставките на руски газ за Узбекистан през Казахстан
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    09.10.2023
  • Share:

Руският президент Владимир Путин, заедно с лидерите на Узбекистан и Казахстан Шавкат Мирзийоев и Касим-Жомарт Токаев, започнаха доставките на руски газ за тези две страни.
По-рано Путин подчерта, че никога досега руски газ не е доставян в Централна Азия. Сега синьото гориво от Русия ще се изпраща в Узбекистан през Казахстан, като част от него ще остава и в Казахстан. Според руския президент това е взаимноизгоден проект, който има за цел да подобри енергийната сигурност на региона.
Според Путин, „Русия затвърждава позицията си на надежден доставчик на газ и е готова да си сътрудничи в тази област. Реализацията на този проект ще има очевидни ползи и за трите държави. Узбекистан ще получи допълнителен източник на енергия, осигуряващ непрекъснато снабдяване с топлина и електричество на домакинствата и социално значимите обекти. Казахстан ще може да се справи с проблема с газификацията в своите северни и източни райони. „Газпром" вече работи по приемливи маршрути и критерии. за доставка на газ. Ще се стремим да задоволим нуждите на всички наши казахстански и узбекски приятели, партньори и други потребители, които се интересуват от този вид гориво".
Източник: ТАСС, превод: Ш.Меламед

Станете почитател на Класа