Свързването на Путин с Ким Чен-ун е отчаян ход – и потенциално опасен

Свързването на Путин с Ким Чен-ун е отчаян ход – и потенциално опасен
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    07.09.2023
  • Share:

Отчетената среща на двамата диктатори разкрива промяна в баланса на силите и заплахата от връщане към старата политика на Студената война

Съобщенията, че диктаторът на Северна Корея Ким Чен Ун може скоро да посети Русия, за да се срещне с Владимир Путин - вероятно за да обсъдят доставките на севернокорейски оръжия за войната на Путин в Украйна - сочат доста забележителна трансформация на руско-севернокорейските отношения. По време на Студената война Северна Корея беше ключовият съюзник на Москва в Североизточна Азия. Но по това време севернокорейците бяха в най-добрия случай лоши молители на могъща суперсила. Днес отшелническото кралство на Ким стои високо и гордо като партньор на Русия в престъпността.

 

 

Ангажиментът на Путин със Северна Корея е стар колкото неговото президентство. Но като цяло връзката беше по-скоро екзотична, отколкото практична. Истинският партньор на Русия беше Южна Корея, която постоянно се класира сред 10-те най-добри търговски партньори с близо 30 милиарда долара търговски обем през 2021 г. Северна Корея никога не е била привлекателен партньор и беше обект на много ограничителни санкции, които Русия, като постоянен член на Съвета за сигурност на ООН, помогна за занаята. Докато не нахлу в Украйна, Русия се опитваше да ги спазва по буква и дух.

 

Всичко се промени с нашествието. През май 2022 г. – в развитие, което може да предвещава началото на края на режима на санкции срещу Северна Корея – Русия (и Китай) наложиха вето на резолюция на Съвета за сигурност на ООН, която би наказала Пхенян за нов кръг от ракетни тестове.

 

През юли 2022 г. Пхенян призна окупираните от Русия марионетни републики Донецк и Луганск (малко повече от два месеца преди анексирането им от Русия направи това признаване спорно). След това, през юли тази година, руският министър на отбраната Сергей Шойгу се появи в Пхенян за безпрецедентно посрещане. Ким беше видян да му показва гордо най-новите модели севернокорейски оръжия. Сред усмивките и приятелството се раждаше нова връзка.Стремежът на Русия към севернокорейски оръжия и боеприпаси (подобно на покупката от Кремъл на ирански дронове) предполага висока степен на отчаяние в Кремъл. Тъй като прехвалената военна машина на Русия се оказа нещо като хартиен тигър от украинците, има подразбиращо се унижение в пазаруването на оръжия на места като Северна Корея, презряна клиентска държава в най-добрите времена. Има и важни практически съображения, които Путин трябва да прецени, преди да прегърне Ким.

Kim Jong-un with Sergei Shoigu

„Ким Чен-ун бе видян гордо да показва на Сергей Шойгу най-новите модели севернокорейски оръжия. Сред усмивките и другарството се заражда нова връзка.“ Снимка: EyePress News/Shutterstock

Първият – нарушаването на режима на санкции, за който Русия помогна да бъде изграден през годините – вероятно е най-малкото от препятствията пред Путин. Сега, когато самата Русия се превърна в държава парий, подложена на обширни западни санкции, съвсем разумно е Кремъл да посегне на колегите си мошеници. Може да възразите, разбира се, че (частичният) демонтаж на режима на санкции ще погребе всички надежди за денуклеаризация на Пхенян, цел, към която Кремъл на теория все още е ангажиран. Но Путин може да реши, че това е най-малкият му проблем в момента.

 

Второто съображение е потенциално по-важно. Прекалявайки със Северна Корея, Кремъл рискува да подкопае отношенията си с Южна Корея. Разбира се, войната в Украйна вече се отрази на тези отношения, тъй като Сеул се присъедини към западните санкции срещу Русия. Износът на Южна Корея за Русия се срина с 37% през 2022 г. (вносът намаля с 15%). Но Сеул се присъедини към тези санкции неохотно и много южнокорейски компании продължават да работят в Русия. Южна Корея е нещо като слабо звено в западния фронт на санкциите, ситуация, която Кремъл би могъл да използва в своя полза, ако имаше тактическата проницателност да го направи.

 

Путин обаче може да заключи, че като изгради нови отношения с Пхенян, той може да увеличи влиянието си върху Южна Корея. Той може да вярва, че колкото по-тесни стават отношенията между него и Ким, толкова по-нетърпеливи ще бъдат южнокорейските политици да поддържат диалог с Русия. Именно тази логика накара в края на 80-те години на миналия век южнокорейския президент Рох Тае У да стартира политиката на nordpolitik – достигане до Москва, за да окаже натиск върху Пхенян. Всъщност ухажването на Путин за Северна Корея в началото на собственото му президентство следва точно тази логика.

 

Третото съображение, което може да тежи на ума на Путин, е дали Северна Корея е надежден партньор. Всъщност със сигурност не е така. Пхенян прекара Студената война, използвайки разногласията между своите съюзници и ги изигравайки един срещу друг. Той се оказа пословично умишлен и непредвидим и в повече от един случай (например по време на превземането на USS Pueblo през 1968 г. и свалянето на американски самолет за наблюдение EC-121 през 1969 г.) използва трикове, които биха могли да въвлекат Москва в нежелана конфронтация със САЩ.

 

Северна Корея също е добре известна с това, че се превръща в икономическо бреме за нейните неохотни приятели и партньори. Каква сделка ще се опита да сключи Ким с Русия все още не е известно, но е малко вероятно той да се продаде евтино.

 

Въпреки тези съображения Путин може би вече е направил стратегическия избор да се сближи със Северна Корея. Това отчасти е следствие от новата ситуация, в която се намира Русия. Крахът на света след Студената война и завръщането на блоковия манталитет са склонни да насърчават този вид пренастройки. Слонът в стаята е дългогодишният спонсор на Пхенян Китай, който също се сближава с Русия по логиката на собствения си задълбочаващ се конфликт със САЩ. Последният път, когато тези три страни бяха на една и съща дължина на вълната, беше в края на 40-те до началото на 50-те години на миналия век, което не може да се опише като щастливо време за Североизточна Азия.

 

Все още не е ясно дали Ким ще се срещне с Путин, но отношенията между техните страни очевидно се променят. И не защото Северна Корея се променя, а защото Русия се променя. Започва все повече да прилича на Северна Корея. Независимо дали севернокорейските въоръжения ще намерят път до фронтовите линии в Украйна или не, слизането на Русия в дълбините на тиранията ще постави усмивка на задоволство на лицето на Ким.

 

Сергей Радченко е изтъкнат професор Wilson E Schmidt в Henry A Kissinger Center, Johns Hopkins School of Advanced International Studies

 

… има основателна причина да не подкрепите Guardian.

 

Не всеки може да си позволи да плаща за новини в момента. Ето защо поддържаме нашата журналистика отворена за четене от всеки. Ако това сте вие, моля, продължете да четете безплатно. Благодарим ви, че се присъединихте към нас днес от България.

 

Но ако можете, тогава има три добри причини да ни подкрепите днес.

 

1. Ние сме изключително независими и определяме своя собствена програма, нарастваща рядкост в Европа на заловени, компрометирани медии.

 

2. Нашата безстрашна разследваща журналистика е проучваща сила във време, когато на богатите и силните им се измъкват все повече и повече в Европа и извън нея.

 

3. След Брекзит станахме повече, а не по-малко европейци, публикувайки 10 000 статии годишно по европейски въпроси. Ние сме финансирани от около 180 000 поддръжници, живеещи в Европа, от Атлантическия океан до Черно море, от Арктика до Средиземно море, включително много в България.

 

 

Преввод: С.Т.

 

 

 

Станете почитател на Класа