Лидерът на ИНП предложен за премиер въпреки липсата на мнозинство

Лидерът на ИНП предложен за премиер въпреки липсата на мнозинство
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    24.08.2023
  • Share:

Лидерът на испанската консервативна Народна партия беше предложен за министър-председател, в ход, който изглежда обречен на провал, тъй като той не е осигурил достатъчно гласове, за да контролира мнозинството.
В съответствие с протокола крал Фелипе VI предложи Алберто Фейхоо за инвеститура на основание, че партията му е спечелила най-много гласове на общите избори миналия месец, които доведоха до застой в парламента. Испания е парламентарна монархия и е задължение на краля да предложи на парламента кандидат за министър-председател.
Народната партия спечели 137 гласа и със своите съюзници в крайнодясната партия Vox, плюс две по-малки партии, може да събере общо 172 гласа, по-малко от 176, необходими за мнозинство. Както стоят нещата, Feijóo няма други възможни съюзници.
Педро Санчес, лидер на сегашното коалиционно правителство на социалистическата работническа партия, каза на краля, че неговата партия и нейните съюзници могат да съберат 178 гласа.
Откакто гласовете бяха преброени на 23 юли, Фейхоо изглеждаше твърдо решен в опита си да стане министър-председател въпреки факта, че по-малките партии, които са подкрепяли консерваторите в миналото, ясно дадоха да се разбере, че няма да влязат в коалиция, включваща Vox.
В комюнике във вторник вечерта дворецът каза, че кралят издига Фейхоо, защото „Народната партия е политическата група, получила най-много места на 23 юли и е обичайно в една демокрация на кандидата с най-много гласове да се даде първа възможност".
В изявление Фейхоо каза: „Ще представлявам огромното мнозинство, което иска да запази демократичното достойнство, за което толкова много са се борили", добавяйки, че му липсват само четири гласа за мнозинство.
Гласуването не се очаква до следващата седмица и ако приемем, че Фейхоо се провали, Санчес ще трябва да убеди консервативните националисти от „Заедно за Каталуния" да гласуват за него, ако иска да има шанс да продължи да управлява. Ако това не стане, страната ще отиде до урните през декември за шести път от седем години.

Станете почитател на Класа