Обявиха за изчезнали вълците в Андалусия

Обявиха  за изчезнали вълците в Андалусия
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    08.08.2023
  • Share:

В продължение на векове вълците са обикаляли планинските вериги на Андалусия в Южна Испания, но след години на упадък животното е официално обявено за изчезнало в региона.
От 2003 г. регионалното правителство извършва преброяване на популацията на вълка (Canis lupus signatus) в опит да наблюдава вида и да намали конфликта с местното население, по-специално със земеделските производители.
Въпреки това в доклад департаментът по околна среда на правителството на Андалусия заяви „От 2020 г. не е имало признаци за присъствие на вълк в Андалусия, въпреки че е защитен вид".
До 2010 г. бе изчислявано, че в региона е имало шест до осем глутници вълци, предимно в Сиера Морена, включващи до 56 индивида.
Експертите казват, че няма никакви доказателства за вълци в Андалусия от 2013 г. и вероятно няма репродуктивна група от 2003 г.
„Това е лоша новина и потвърждава негативната тенденция за малкото съществуващи глутници вълци в Южна Испания, които са застрашени поради това, че са физически и генетично изолирани от вълците в останалата част на Испания, поради загуба на местообитание, бракониерство и незаконен лов", каза Луис Суарес, координатор по опазване на Световния фонд за дивата природа в Испания.
„Срамната загуба на вълци в Андалусия е пряко свързана с липсата на политическа воля от страна на регионалното правителство да приеме мерки за опазване", добави Суарес.
„Неразбираемо е, че въпреки ситуацията, която датира от десетилетия, вълкът не е включен в списъка на видовете, застрашени от изчезване, и не е имало план за възстановяване", каза той.Ако беше категоризиран като застрашен от изчезване, правителството на Андалусия би било законово задължено да предприеме мерки за защита на местната популация на вълци.
Суарес каза, че години наред правителството е било парализирано от страх от конфронтация с ловното лоби и животновъдите и се е ограничило до наблюдение на популацията на вълци.
Испания има най-голямата популация от вълци в Европа. В средата на 19 век е имало около 9000 вълка, разпространени в цялата страна. Политиката на изкореняване означаваше, че до 1970 г. са останали само няколкостотин. Когато отравянето беше забранено през 70-те години на миналия век, видовете започнаха да се възстановяват. При последното преброяване през 2021 г. е имало между 2000-2500 вълка в 297 глутници, 90% от които са били на северозапад, главно в Кастилия и Леон, Галисия и Астурия, където са се радвали на статут на защитен вид, който е забранен лов на вълци от 2021 г.
Планът на испанското правителство за възстановяване на вълците, обявен през 2021 г., имаше за цел 18% увеличение на популацията от 297 на 350 глутници. Въпреки това, проучване, публикувано миналата година от природонаучния музей в Мадрид, предполага, че официалните оценки за популацията на вълци в Испания са прекалено оптимистични и че цифрите са много по-ниски от заявените.

Станете почитател на Класа