Холивуд спря от съвместна стачка на актьори и сценаристи

Холивуд спря от съвместна стачка на актьори и сценаристи
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    17.07.2023
  • Share:

Ейдриън Хортън
Първият пълен ден от стачката на Sag-Aftra имаше незабавен ефект върху Холивуд, като индустрията спря заради договор с продуценти, който да покрие толкова широкообхватни въпроси като заплащането и бъдещето на ИИ във филма и телевизията. Докато стачката на сценаристите, която накара близо 20 000 членове на гилдията да останат без работа от началото на май, незабавно затвори вечерните разнообразни програми и стаите за писатели и забави датите за премиерата на много филми и телевизионни предавания, едновременна стачка на 160 000 членове на Sag-Aftra има потенциала да доведе Холивуд до пълен застой.
Актьори и сценаристи започнаха да пикетират пред различни студия и централи на стрийминг услуги в петък – на четири места в Ню Йорк и още осем в Лос Анджелис, с надписи като „Логан Рой ще ни плати повече"; „Опитвам се да си плащам наема, а не третата и четвъртата ипотека и да зареждам частния си самолет!"; и „ChatGPT ДГД."
Стачката незабавно прекрати промоционалната работа за няколко големи летни филма, което вече беше възпрепятствано от липсата на токшоута. Според насоките за стачката членовете не могат да посещават премиери, да дават интервюта за завършена работа, да присъстват на награди или филмови фестивали или да рекламират проекти в социалните медии, докато стачката е в сила.
Стачката отмени премиерата на червения килим в Ню Йорк на „Опенхаймер", биографичния филм на Кристофър Нолан за създателя на атомната бомба. В четвъртък актьорският състав на филма, включително Килиан Мърфи, Емили Блънт и Мат Деймън, напусна премиерата на филма в Лондон, когато беше обявена стачката. Актьорският състав на другия горещо очакван филм този месец, Barbie на Грета Геруиг, също приключи промоционалната си кампания по-рано. „Много подкрепям всички профсъюзи и съм част от Sag", каза главната роля на филма Марго Роби пред репортери на премиерата в Лондон.
Една от първите големи засегнати продукции беше Deadpool 3, чиито снимки бяха спрени в четвъртък, когато стачката започна, само дни след като Marvel разкри първия поглед към снимачната площадка със снимки на звездите Райън Рейнолдс и Хю Джакман, костюмирани като Дедпул и Върколак, съответно. Тъй като сценарият вече беше заключен, Deadpool 3 успя да продължи производството по време на стачката на сценаристите. Но първоначалната дата на излизане на филма през май 2024 г. сега изглежда застрашена поради спирането на продукцията, знак за предстоящия застой в Холивуд.
Стачката може също да торпилира големите летни и есенни филмови фестивали, които сега са в режим на изчакване. Бляскави фестивали, ориентирани към възможностите за снимки, като Венеция, който трябва да започне на 30 август, могат да се проведат без големи холивудски звезди.
Бродуей ще остане отворен, тъй като Sag-Aftra не представлява сценичните актьори. Но президентът на Actors' Equity, който представлява сценичните актьори и сценичните мениджъри, призова „членовете проактивно и агресивно да избягват нарушаването на стачката на Sag-Aftra чрез неволно пресичане на линията". Президентът на гилдията, Кейт Шиндъл, насърчи членовете да се свързват със Sag-Aftra и добави: „Знайте това: другата страна ще се опита да ни настрои един срещу друг, за да продължим да произвеждаме съдържание. Не се поддавайте на това."
В основата на преговорите е това, което много членове наричат екзистенциален въпрос за бъдещето на ИИ при замяна на писатели или генериране на неодобрени подобия на актьори, наред с други опасения. Алиансът на филмовите и телевизионни продуценти (AMPTP) заяви, че има „революционно предложение за ИИ, което защитава цифровите прилики на изпълнителите, включително изискване за съгласие на изпълнителя за създаване и използване на цифрови реплики или за цифрови промени на изпълнение".
В часовете след обявяването на стачката множество холивудски звезди, включително Джейми Лий Къртис, Боб Оденкърк, Синтия Никсън, Шерил Лий Ралф и Джош Гад, изразиха публична подкрепа за спирания на работа. Джордж Клуни също подкрепи стачката и каза в изявление „Голям брой актьори и писатели са загубили способността си да изкарват прехраната си. Това е повратна точка в нашата индустрия. За да оцелее нашата индустрия, това трябва да се промени. За актьорите това пътуване започва сега".

Станете почитател на Класа