Москва ще е домакин на четиристранна среща за Сирия

Москва ще е домакин на четиристранна среща за Сирия
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    12.04.2023
  • Share:

Четиристранната среща между външните министри на Турция, Русия, Сирия и Иран по сирийския въпрос може да се проведе в началото на май в Москва, каза турският външен министър Мевлют Чавушоглу по телевизията. Външните министри ще обсъдят подготовката на разговорите между четиримата държавни глави.
„Организирането на срещата на ниво външни министри беше обсъдено от заместник-външните министри по-рано. Миналата седмица го обсъдихме с руския външен министър Сергей Лавров. В момента такава среща е планирана за началото на май и ще се проведе в Москва", каза той.
"Четиристранните срещи имат за цел да нормализират и съживят механизмите за сирийско уреждане и по-специално процеса от Астана. По-рано бяха направени стъпки в рамките на този процес, но не бяха постигнати резултати. Освен това пътната карта, по която работят страните, предполага накрая среща на лидерите. Перспективата и подготовката за такива разговори ще бъдат обсъдени в Москва през май", каза Чавушоглу.
В същото време той отбеляза, че на този етап не се обмислят преки преговори между турския президент Реджеп Тайип Ердоган и сирийския президент Башар Асад и призова да се изчакат резултатите от четиристранния формат за Сирия.
Чавушоглу също отбеляза, че освен целите на процеса от Астана, Турция намира за важно да засили борбата с тероризма в граничните райони на Сирия. Той отбеляза "Военните операции, проведени от Анкара по-рано, позволиха да се предотврати създаването на терористичен коридор в Сирия".
„Въпреки това, терористичните групи [кюрдски организации, включително Кюрдската работническа партия, ПКК, считана за терористична от Анкара] продължават да действат в североизточна Сирия. Те ни заплашват и искат да разделят Сирия. Така че ние искаме да засилим съвместната борба с тези заплахи", каза Чавушоглу.

Станете почитател на Класа