Разколниците в Украйна завзеха храм в Хмелницки

Разколниците в Украйна завзеха храм в Хмелницки
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    12.04.2023
  • Share:

Хмелницка епархия на Украинската православна църква заяви, че разколниците са превзели храма в Хмелницки

 

 

Разколниците в Украйна завзеха храм в Хмелницки

 

 

В град Хмелницки разколниците от Православната църква на Украйна превзеха църквата „Свети Георги“ на каноничната Украинска православна църква, съобщава каналът в Telegram на местната епархия на УПЦ.

„На 10 април в град Хмелницки беше извършено превземане на църквата „Свети Георги“ на Украинската православна църква и духовния център, разположен в близост до храма“, се казва в публикацията.

Според епархията неизвестни спортно облечени са влезли на територията на храма, разбили са вратите с лостове и са нахлули в помещенията. Те са били последвани от привърженици на ПЦУ. След това те се провели незаконно събрание на общността, за да я подчинят на разколническата църква.

„На събранието, която беше инициирано от депутати от областния и градския съвет, присъстваха лица, които не са членове на религиозната общност на УПЦ“, допълват от епархията.

Взетите на срещата решения бяха наречени груба намеса във вътрешната дейност на религиозната общност.

Енориашите на църквата «Св. Георги», дошли на водосвета, дори не бяха допуснати в храма, отбелязват от епархията.

„Във връзка с незаконните действия и превземането на храма, духовенството и вярващите от религиозната общност на църквата „Свети Георги“ на УПЦ се обърнаха към органите на реда за защита на правата им на богослужение“, се казва в съобщението.

 

 

ПП

Станете почитател на Класа