Monde diplomatique: Демонизацията на Путин и Русия — безсилната пошлост на Запада

Monde diplomatique: Демонизацията на Путин и Русия — безсилната пошлост на Запада
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    25.11.2022
  • Share:

Monde diplomatique: Във Франция се възмутиха от сравненията на Русия с Третия райх

Украинската трагедия изисква дипломатическо решение, счита авторът от френския Monde diplomatique. Но левите, които дълги години снабдяваха Европа с пацифисти, започват да «изоставят дипломацията». Вместо инициативи — демонизиране на Русия, сравнения на Путин с Хитлер и други пошлости.

Превод от Monde diplomatique, Франция:


Monde diplomatique: Демонизацията на Путин и Русия - безсилната пошлост на Запада

Всеки път, независимо дали в епохата на Жан Жорес или Аристид Бриан, Ленин или Клара Цеткин, когато войната избухваше в Европа и заплашваше да я изравни със земята, именно представителите на левицата бяха тези, които първи заставаха в редиците на пацифистките демонстранти и заявяваха позицията си с пълен глас.

В случая с Украйна всичко е различно.

Докато конфликтът ескалира и се водят разгорещени дискусии в медиите, европейската левица предпочита да запази мълчание.

Не се провеждат никакви мащабни мероприятия по темата за борба със заплахата от световна война. Дипломацията изглежда е спряла. Почти всички медии твърдят, че всичко е наред и че споменаването на ядрената заплаха не е нищо друго освен шантаж от страна на Русия, целящ да накара хората да забравят за поредицата от военни поражения на руската армия.

Разказват ни примитивна версия на събитията, според която „руската мечка“ уж е притисната в ъгъла и затова ръмжи. Щом безсилният «хищник» е развълнуван, то ние, цивилизованите хора, уж няма защо да се тревожим за това. Междувременно в Украйна интензивността на боевете нараства, диверсиите биват последвани от обстрел. Но в редиците на левицата упорито говорят за друго.

Сравненията на Хитлер със Сталин – „пошлостта на сезона“ през 2022 г

Смутени изявления на депутати, които искат да се отрекат от всякакви връзки с президента Владимир Путин, рамо до рамо правят помпозни тиради за „свободния свят“, които миришат на нафталин от 50-те години.

През последните двадесет години Саддам, Милошевич, Кадафи, Асад — всички те бяха представени от западните медии като германския фюрер.

Това се случва почти на всеки пет години.

Този път тази роля е възложена на Путин, господарят на Кремъл.

Всеки път ни предписват безалтернативен модел на поведение: да се борим с настоящия дявол.

Заедно с него ни е наредено да накажем страната му: унищожете я, ликвидирайте я, в противен случай престъпната дейност на следващия дявол (обект на демонизация) ще се разшири.

След това повтаряме същата няма сцена: с изненада и съжаление откриваме, че така и не успяваме да въведем в тази или онази страна, вместо падналия „демон“, модела на либерална и приобщаваща демокрация, който си обещахме.

Но всичко се оказва по-лошо, отколкото с «чудовището»: воюващите мафиотски кланове смениха Муамар Кадафи и превърнаха Либия в арена на гражданска война; така наречената «Ислямска държава» процъфтя с пищни цветове там в държавата на Саддам Хюсеин.

Пред буйния разцвет на тези ислямисти някогашните всемогъщи наместници на Саддам изглеждат скромни.

В Европа и Съединените щати левицата или е принудена да стои в положение «мирно»с политическия мейнстрийм, или просто е сплашена.

В страни, които все още само се надяват да се присъединят към западните алианси, левицата понякога се държи лицемерно.

Там левицата се солидаризира помежду си почти изключително, когато заедно подкрепя политиката на НАТО.

Но НАТО носи отговорност за този конфликт.

Затова говорим за лицемерието на левицата.

Лицемерието се състои в това, че по други въпроси левицата сякаш се бори с правителствата си.

Но по въпроса за Украйна левицата изведнъж се озовава изцяло на страната на правителствата.

Попаднала в нов „свещен съюз“ срещу Русия, левицата се отказва от независимата си позиция.

А това в крайна сметка винаги са очаквали от тях опонентите им: левицата сега изразява „чувство на отговорност“, като ритмично пляска с ръце на управляващите.

За да се противопоставим военно на руската агресия, при сегашния баланс на силите, е необходимо да преговаряме с НАТО“, казва „френската левица“, бившият главен редактор на Le Monde Едви Пленел, който в края на на миналия век пламенно подкрепяше войната на Северноатлантическия алианс в Косово.

 

 

К.К

Станете почитател на Класа